Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0105

Utjecaj starter kultura na sadržaj polikloriranih bifenila (PCB) u jogurtu i bio-jogurtu - alternativne metode snižavanja koncentracije PCB u mliječnim proizvodima

Agata Witczak orcid id orcid.org/0000-0002-7705-2138 ; West Pomeranian University of Technology, Faculty of Food Science and Fisheries, Department of Toxicology, Szczecin, Poland
Anna Mituniewicz-Małek ; West Pomeranian University of Technology, Faculty of Food Science and Fisheries, Department of Dairy Technology and Food Storage, Szczecin, Poland


Full text: croatian pdf 320 Kb

page 53-63

downloads: 488

cite

Full text: english pdf 320 Kb

page 53-63

downloads: 501

cite


Abstract

Postojani organski kontaminanti poput polikloriranih bifenila zbog lipofilnog karaktera, visoke stabilnosti te toksičnosti mogu predstavljati ozbiljan rizik za zdravlje potrošača. Oni se mogu nalaziti u mlijeku pa tako i u mliječnim proizvodima. Kako bi se potrošačima osigurala sigurna hrana s najmanjom mogućom razinom kontaminanata, važno je odrediti utjecaj tehnoloških postupaka koji se primjenjuju u preradi mlijeka i mliječnih proizvoda na promjene koncentracije toksičnih metabolita PBC-a. Koncentracije metabolita PCB-a određene su primjenom plinske kromatografije s masenom spektrometrijom. Ovo istraživanje pokazalo je da su jogurtne starter kulture učinkovite u snižavanju toksičnih metabolita u jogurtima. Prisutnost dvaju dodatnih sojeva - Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium sp. u starter kulturi A.B.T. bio-jogurta je najvjerojatnije razlog za najvišu određenu učinkovitost u redukciji koncentracije toksičnih metabolita (TEQPCB) u uzrocima bio-jogurta (redukcija za približno 50 %). Međutim, nijedna od ispitivanih starter kultura jogurta i bio-jogurta nije osigurala potpunu razgradnju ispitivanih metabolita PCB-a. Navedene starter kulture znatno su potpomogle redukciju koncentracije metabolita PBC-a u gotovim proizvodima, no istovremeno je zabilježen porast koncentracije metabolita PCB 28 i PCB 77, što može biti rezultat razgradnje metabolita višeg stupnja klorinacije. Zaključno, primijenjene kulture imaju potencijal u svrhu poboljšanja kvalitete fermentiranih mliječnih proizvoda.

Keywords

redukcija polikloriranih bifenila; starter kulture za proizvodnju jogurta i bio-jogurta

Hrčak ID:

213426

URI

https://hrcak.srce.hr/213426

Publication date:

20.12.2018.

Article data in other languages: english

Visits: 2.106 *