Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.33128/pc.22.1-2.3

Usporedba priroda i kakvoće plodova jabuke u integriranom i organskom proizvodnom sustavu

Tea Presečki orcid id orcid.org/0000-0002-0663-769X ; Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo; Zavod za voćarstvo i povrćarstvo
Marko Dropuljić ; Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo; Zavod za voćarstvo i povrćarstvo
Irena Siladi ; Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo; Zavod za voćarstvo i povrćarstvo


Full text: croatian pdf 476 Kb

page 23-36

downloads: 547

cite


Abstract

Organsko-biološka (ekološka) proizvodnja sve je zastupljenija u poljoprivredi svijeta tako i Hrvatske. Njome se želi postići održivost sustava bez uporabe sintetičkih gnojiva, pesticida, regulatora rasta i genetski modificiranih biljaka. Organska proizvodnja voća u svijetu prostire se na 12,6 milijuna hektara, od čega se jabuka uzgaja na 82 983 hektara. U Europi su najznačajniji proizvođači Italija, Njemačka, Austrija, Nizozemska, Belgija i Francuska. U Republici Hrvatskoj organsko-biološka proizvodnja voća zauzima 8 962 hektara, od čega na proizvodnju jabuka otpada 470 hektara. Prema dosadašnjim istraži-vanjima, prirodi u organskim proizvodnim sustavima manji su od onih u integriranim proizvodnjama, međutim cijena proizvoda je veća pa se time taj nedostatak može nadomjestiti. Hrana iz organske proizvodnje ime više nutricionistički poželjnih spojeva (vitamini, antioksidansi), a manje nepoželjnih spojeva kao što su teški metali, mikotoksini i ostatci pesticida. Osim toga, jabuke iz organske proizvodnje imaju veću tvrdoću i bolji okus.

Keywords

jabuka; prirod; kakvoća ploda; organska proizvodnja; integrirana proizvodnja

Hrčak ID:

214135

URI

https://hrcak.srce.hr/214135

Publication date:

27.12.2018.

Article data in other languages: english

Visits: 1.783 *