Skip to the main content

Review article

Međudjelovanje nutricina i stresa na zdravlje i proizvodnost peradi

Hrvoje Valpotić
Vlasta Šerman
Nora Mas
Željko Mikulec
Tomislav Mašek


Full text: croatian pdf 93 Kb

page 137-148

downloads: 1.887

cite


Abstract

U suvremenoj peradarskoj proizvodnji životinje su izložene različitim oblicima stresa od trenutka kad se izlegu do završetka proizvodnog ciklusa. Kontinuirani stres uzrokuje smanjenje proizvodnih osobina, te povećanu učestalost obolijevanja od zaraznih i nezaraznih bolesti. Budući da je u EU sve prisutniji trend isključivanja antibiotika i drugih medicinskih pripravaka iz životinjske hrane zbog opasnosti od rezistentnih mikroorganizama, nutritivna rješenja postupno postaju sve važnija alternativa u dosadašnjim sustavima uzgoja. Nutritivna rješenja uključuju korištenje biološki djelatnih tvari tj. nutricina ili funkcionalne hrane. Od nutricina najčešće se primjenjuju antioksidanti, enzimi, emulgatori, karotinoidi, organske kiseline i neprobavljivi oligosaharidi. Organske kiseline i antioksidanti održavaju kakvoću krmiva, dok enzimi potpomažu probavu i stupanj iskorištavanja hranjivih tvari. Karotinoidi djeluju stimulativno na imunološki sustav smanjujući učestalost pojave bolesnih stanja. Neprobavljivi oligosaharidi i organske kiseline moduliraju mikropopulaciju probavnog sustava potičući proliferaciju poželjnih mikroorganizama, te smanjuju učestalost probavnih poremećaja. Kontrolom oksidativnog stresa antioksidanti pozitivno utječu na zdravstveno stanje životinja u intenzivnom uzgoju, te imaju određeni učinak na kakvoću mesa. U ovom preglednom članku biti će prikazane dosadašnje spoznaje međudjelovanja nutricina i stresa, te njihovog utjecaja na zdravlje i proizvodne rezultate u sustavima intenzivnog uzgoja peradi.

Keywords

perad; nutricini; stres; zdravlje

Hrčak ID:

2171

URI

https://hrcak.srce.hr/2171

Publication date:

5.7.2005.

Article data in other languages: english

Visits: 2.819 *