Review article
Međudjelovanje nutricina i stresa na zdravlje i proizvodnost peradi
Hrvoje Valpotić
Vlasta Šerman
Nora Mas
Željko Mikulec
Tomislav Mašek
Abstract
U suvremenoj peradarskoj proizvodnji životinje su izložene različitim oblicima stresa od trenutka kad se izlegu do završetka proizvodnog ciklusa. Kontinuirani stres uzrokuje smanjenje proizvodnih osobina, te povećanu učestalost obolijevanja od zaraznih i nezaraznih bolesti. Budući da je u EU sve prisutniji trend isključivanja antibiotika i drugih medicinskih pripravaka iz životinjske hrane zbog opasnosti od rezistentnih mikroorganizama, nutritivna rješenja postupno postaju sve važnija alternativa u dosadašnjim sustavima uzgoja. Nutritivna rješenja uključuju korištenje biološki djelatnih tvari tj. nutricina ili funkcionalne hrane. Od nutricina najčešće se primjenjuju antioksidanti, enzimi, emulgatori, karotinoidi, organske kiseline i neprobavljivi oligosaharidi. Organske kiseline i antioksidanti održavaju kakvoću krmiva, dok enzimi potpomažu probavu i stupanj iskorištavanja hranjivih tvari. Karotinoidi djeluju stimulativno na imunološki sustav smanjujući učestalost pojave bolesnih stanja. Neprobavljivi oligosaharidi i organske kiseline moduliraju mikropopulaciju probavnog sustava potičući proliferaciju poželjnih mikroorganizama, te smanjuju učestalost probavnih poremećaja. Kontrolom oksidativnog stresa antioksidanti pozitivno utječu na zdravstveno stanje životinja u intenzivnom uzgoju, te imaju određeni učinak na kakvoću mesa. U ovom preglednom članku biti će prikazane dosadašnje spoznaje međudjelovanja nutricina i stresa, te njihovog utjecaja na zdravlje i proizvodne rezultate u sustavima intenzivnog uzgoja peradi.
Keywords
perad; nutricini; stres; zdravlje
Hrčak ID:
2171
URI
Publication date:
5.7.2005.
Visits: 3.267 *