Conference paper
PREHRAMBENE NAVIKE OBOLJELIH OD ARTERIJSKE HIPERTENZIJE
Anja Radin Major
; Clinical Institute for Transfusion Medicine, Clinical Hospital Centre Osijek, J.Huttlera 4, Osijek
Maja Gradinjan Centner
; Clinic for Internal Medicine, Clinical Hospital Centre Osijek, J.Huttlera 4, Osijek
Ivana Kučinac Zubac
; Primary Health Care Centre, Ul.P.Preradovica 2, Đakovo
Hrvoje Centner
; Nutrition Balance, Š.P.Preradovića 7, Osijek
Abstract
Uvod: Više od 2/3 pacijenata s kardiovaskularnim bolestima ima povećanu tjelesnu masu ili je pretilo. Kardiovaskularne bolesti su pak vodeći uzrok smrti u Hrvatskoj te uzrokuju 50% svih smrti od kroničnih nezaraznih bolesti. Hipertenzija je oko 6 puta češća u pretilih nego u ljudi s normalnom tjelesnom masom. Prema Nacionalnoj strategiji razvoja zdravstva 2012.-2020. smrtnost od kardiovaskularnih bolesti u Hrvatskoj gotovo je najviša u Osječko-baranjskoj županiji.
Metode: Kod oboljelih od arterijske hipertenzije ispitivali smo prehrambene navike pomoću FFQ testa i standardiziranih upitnika o prehrani. Anketa je obuhvaćala 56 osoba (m = 32, ž = 24) u dobi od 33 do 87 godina. 57% ispitanika uz arterijsku hipertenziju boluje od neke druge kronične nezarazne bolesti (dijabetes, hiperlipidemija, gastritis..).
Rezultati:Najviši indeks tjelesne mase iznosio je 46,1 (prosječni ITM = 29,5). 18,2% ispitanika puši, podjednako u oba spola. Češće od jednom tjedno orašare konzumira 9,4% ispitanika (70% ženskog spola). Suhomesnate proizvode češće od 3 x tjedno konzumira 46% ispitanika (27% žena i 69,2% muškaraca). S druge strane slatkiše gotovo svakodnevno konzumira 49,4% žena i 21,7% muškaraca. Škrobne namirnice svakodnevno uz ručak konzumira 91,9% ispitanika. Ispitanici prosječno dnevno konzumiraju 3,3 obroka. 63,8% ispitanika ne konzumira svakodnevno svježe voće, a 48,1% ne konzumira svakodnevno povrće u obliku salata.
Zaključak: S obzirom na rastuću pandemiju pretilosti kao i oboljenja od nezaraznih kroničnih bolesti dobiveni rezultati su očekivani. Ljudi sve češće preskaču obroke, a sami obroci se u pravilu sastoje od rafiniranih ugljikohidrata i zasićenih masnoća. Vlaknaste namirnice, kao i namirnice bogate nezasićenim masnoćama i kvalitetnim bjelančevinama rijetko se konzumiraju što možemo povezati s povećanom pojavom pretilosti kao i povećanjem oboljelih od arterijske hipertenzije.
Keywords
Hrčak ID:
218630
URI
Publication date:
31.12.2018.
Visits: 1.870 *