Skip to the main content

Review article

Učinak hranidbe krava na sastav bioaktivnih masnih kiselina u mlijeku

Terezija Silvija Marenjak
Nina Poljičak-Milas


Full text: croatian pdf 75 Kb

page 245-252

downloads: 1.304

cite


Abstract

U radu su prikazani hranidbeni čimbenici koji mogu utjecati na promjenu sastava bioaktivnih masnih kiselina u mlijeku krava. Pretpostavka negativnog učinka pojedinih masnih kiselina, kojima mlijeko krava obiluje na ljudsko zdravlje, dovelo je do većeg broja multidisciplinarnih istraživanja koja nastoje povećati udio poželjnih masnih kiselina. Istovremeno se nastoji smanjiti omjer nepoželjnih masnih kiselina uz zadržavaje fizikalnih i organoleptičkih svojstava mlijeka i mliječnih proizvoda sa svrhom povećanja hranidbene kakvoće mliječne masti i mlijeka. Taj cilj nije lako postići. Preduvjet je dobro poznavanje fiziologije probave masti u buragu preživača. Premda još uvijek nisu poznati svi putevi biohidrogenacije masnih kiselina u buragu, kao ni učinak pojedinih voluminoznih krmiva na sastav masnih kiselina u mliječnoj masti, utvrđeno je da se određenom hranidbom može u kraćem vremenskom razmaku utjecati na sadržaj i sastav mliječne masti.

Keywords

masne kiseline; mlijeko; krave; hranidba

Hrčak ID:

2192

URI

https://hrcak.srce.hr/2192

Publication date:

5.11.2005.

Article data in other languages: english

Visits: 2.140 *