News
KNJIGA „LIJESKA“, autor PROF. DR. SC. IVO MILJKOVIĆ
Krunoslav Dugalić
; Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Osijek, Hrvatska
Abstract
Prva cjelovitija monografija o lijeski dolazi nam iz pera našeg istaknutoga znanstvenika, stručnjaka i sveučilišnoga profesora dr. sc. Ive Miljkovića, vrlo uvažen doma i izvan Hrvatske. Knjiga sadrži 350 stranica. Opsežnu i složenu građu autor je sustavno pregledno izložio na vrlo pristupačan način. Knjiga je pisana na izvorima domaće i strane znanstvene i stručne literature. U knjigu je autor unio velik broj rezultata vlastitih znanstvenih istraživanja, od kojih je mnoge predstavio na Međunarodnim znanstvenim kongresima o lijeski. Da bi građa bila što pristupačnija čitatelju u knjigu je autor unio namjenski odabranih 69 slika u boji, 59 crteža i 67 tablica. Knjiga je podijeljena u poglavlja: Kemijski sastav i hraniva vrijednost lješnjaka, Proizvodnja lješnjaka u svijetu, Podrijetlo i povijest kulture, Taksonomija roda Corylus, Ustroj lijeske, odnosno građu i funkcije pojedinih organa, Razmnožavanje, Ekološki uvjeti za uzgoj lijeske, Priprema tla za sadnju, Sadnja, Hranidba i gnojenje lijeske, Uzdržavanje plodnosti tla u voćnjaku, Natapanje, Rezidba, Uzgojni oblici, Podloge, Sorte lijeske,
Oplemenjivanje lijeske, Zaštita lijeske od mraza, Zaštita lijeske od tuče, Zaštita lijeske od štetnog djelovanja vjetra, Bolesti i štetnici lijeske, Berba i čuvanje lješnjaka. Na kraju je autor iznio glosarij, odnosno tumačenje znanstvenih i stručnih pojmova.
Keywords
Hrčak ID:
222936
URI
Publication date:
3.6.2019.
Visits: 2.413 *