Skip to the main content

Preliminary communication

https://doi.org/10.33128/ag.80.6.4

KOLIČINA KALCIJA U NARANČASTO OBOJENOM KORIJENU MRKVE NA TRŽIŠTU GRADA ZAGREBA

Marko Petek ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Tomislav Karažija ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sanja Fabek Uher ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ivana Vrankić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Mirjana Herak Ćustić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Andrea Jajetić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Full text: croatian pdf 668 Kb

page 403-416

downloads: 748

cite


Abstract

Mrkva je povrtna kultura iz porodice štitarki i izrazito je bitna u ljudskoj prehrani zbog nutritivnog sastava njezinog korijena. Minerali zastupljeni u korijenu su kalij, kalcij, željezo, fosfor i jod. Kalcij je makroelement koji u biljkama ima brojne fiziološke uloge i nalazi se u brojnim staničnim organelama: mitohondriju, kloroplastima i ribosomima. Važnost kalcija u tlu odražava se kroz utjecaj na pH tla, utječe na raspoloživost pojedinih elemenata i ima ulogu u održavanju strukture tla. Kalcij se u ljudskom organizmu najvećim dijelom nalazi u strukturi kostiju i zuba. Sudjeluje u raznim fiziološkim procesima: u kontrakciji mišićnih vlakana, prijenosu živčanih impulsa, kontroli krvnog tlaka, sprječava razvoj osteoporoze u starijoj dobi i razvoj rahitisa kod djece zajedno s vitaminom D. Potrošači nemaju mogućnost uvida u stvarni mineralni sastav povrća prilikom kupnje te je provedeno istraživanje s ciljem utvrđivanja količine kalcija u narančasto obojenom korijenu mrkve kao i usporedba rezultata s obzirom na mjesto kupnje. Uzorkovanje mrkve provodilo se na 15 prodajnih mjesta u gradu Zagrebu: 5 trgovačkih lanaca, 5 tržnica i 5 trgovina ekološkim proizvodima. Kalcij je nakon digestije koncentriranom HNO3 i HClO4 u mikrovalnoj peći određen atomskom apsorpcijskom spektrometrijom. Količina kalcija kretala se u rasponu od 0,25% do 0,57% Ca u suhoj tvari, odnosno od 22,02 do 63,35 mg Ca 100 g-1 svježe tvari. Općenito, najveće vrijednosti kalcija utvrđene su u uzorcima korijena mrkve iz trgovačkih lanaca (0,41% Ca u suhoj tvari, odnosno 41,31 mg Ca 100 g-1 svježe tvari).

Keywords

Dacus carota L.; hraniva; makroelement; minerali; porodica štitarki

Hrčak ID:

222987

URI

https://hrcak.srce.hr/222987

Publication date:

3.6.2019.

Article data in other languages: english

Visits: 2.036 *