Skip to the main content

Professional paper

https://doi.org/10.32779/gf.2.1-2.5

Poljički soparnik

Mladenka Šarolić orcid id orcid.org/0000-0001-7168-5850 ; Marko Marulić Polytechnic of Knin
Josip Roguljić ; Marko Marulić Polytechnic of Knin
Emilija Friganović orcid id orcid.org/0000-0001-6871-6716 ; Marko Marulić Polytechnic of Knin
Žana Delić ; Marko Marulić Polytechnic of Knin
Boris Dorbić ; Marko Marulić Polytechnic of Knin
Marina Torić ; Agricultural cooperative Primošten Burni


Full text: croatian pdf 1.355 Kb

page 59-66

downloads: 870

cite


Abstract

U današnjem vremenu brzog razvoja te gotovo svakodnevnih promjena i napretka stari običaji i tradicijske vrijednosti padaju u zaborav te se javlja potreba za zaštitom tradicijske i nematerijalne kulturne baštine. Turizam u našem kraju kontinuirano napreduje i postaje glavnim motorom našeg gospodarstva. Cilj ovog rada je predstaviti vrijedan tradicijski hrvatski prehrambeni proizvod – Poljički soparnik, pekarski proizvod izrađen od mekog pšeničnog brašna, blitve, crvenog luka, maslinovog ulja, češnjaka, soli i vode. U prošlosti je soparnik bio jedno od osnovnih jela i poznat samo u krajevima Poljica, a danas kao zaštićen proizvod svjedoči o nekadašnjem načinu života na selu te uopće o kulturi stola kao neizostavnom dijelu ukupne nacionalne kulture. Od proizvoda za siromašne postao je prepoznatljivi brend, te se nudi na svim kulturnim ili gastronomskim događanjima širom Dalmacije i Lijepe naše.

Keywords

poljički soparnik; tradicijski proizvodi; kvaliteta; zaštita

Hrčak ID:

223111

URI

https://hrcak.srce.hr/223111

Publication date:

30.6.2019.

Article data in other languages: english

Visits: 1.618 *