Original scientific paper
https://doi.org/10.17113/ftb.57.02.19.5980
Odabir termotolerantnih sojeva bakterije Corynebacterium glutamicum za biosintezu organskih kiselina
Martyna Leszczewicz
orcid.org/0000-0002-8474-7915
; Industrial Biotechnology Laboratory, “Bionanopark” Ltd., Dubois 114/116, 93-465 Łódź, Poland
Piotr Walczak
; Institute of Fermentation Technology and Microbiology, Lodz University of Technology, Wólczańska 171/173, 90-924 Łódź, Poland
Abstract
U novije se vrijeme sojevi bakterije Corynebacterium glutamicum koriste kao proizvođači mnogih vrijednih kemijskih spojeva, među kojima su najznačajnije organske kiseline, poput L-mliječne i sukcinske kiseline. Poznato je da divlji tip bakterije C. glutamicum uspješno raste pri temperaturama od 25 do 37 °C. Pri temperaturama višim od 40 °C porast biomase obično naglo prestaje, no bakterija ostaje metabolički aktivna. Visoke temperature utječu na metaboličku aktivnost stanica bakterije C. glutamicum i uzrokuju promjene u sastavu i količini produkata fermentacije. Stoga smo u nizu selektivnih koraka iz kulture auksotrofa C. glutamicum ATCC 13287 koji raste na podlozi što sadržava homoserin sintetizirali prototrof, koji može rasti i pri 44 °C. Tijekom selekcije upotrijebljene su kompleksne i mineralne podloge s dodatkom jantarne i limunske kiselinu. Dobiveno je 47 klonova koji mogu rasti pri povišenim temperaturama, a optimalna je temperatura rasta bila 40 °C ili više. U uvjetima nedostatka kisika sojevi bakterije C. glutamicum proizvode organske kiseline, i to najviše L-mliječne kiseline, bez obzira na ispitani klon. Njezina je koncentracija bila najveća u kulturi uzgojenoj pri 44 °C. Povišene temperature također utjecale su i na biosintezu drugih organskih kiselina. U usporedbi s roditeljskim sojem, u kulturama termotolerantnih sojeva koncentracija se octene kiseline povećala, a jantarne smanjila. Soj RCG44.3 imao je zanimljiva svojstva: proizveo je 27,1 g/L L-mliječne kiseline, uz prinos od 0,57 g/g tijekom 24 h pri 44 °C.
Keywords
termotolerantna bakterija Corynebacterium glutamicum; L-laktat, sukcinat, acetat
Hrčak ID:
223879
URI
Publication date:
30.6.2019.
Visits: 1.698 *