Agronomy journal, Vol. 67 No. 5, 2005.
Review article
Oplemenjivanje bilja; proizvodnaj hrane i održiva poljoprivreda
Marijan Jošt
Vesna Samobor
Abstract
Od oko 250 tisuća vrsta cvjetnica, čovjek za prehranu koristi oko 3 tisuće. Međutim, samo njih dvadesetak čini najveći dio ljudske prehrane. Zbog malog broja vrsta koje iskorištava u prehrani, ljudski rod je vrlo ranjiv. U prodavaonicama zapadne civilizacije oko 1500 prehrambenih proizvoda predstavlja varijaciju od samo nekoliko osnovnih sastojaka. Ovo ukazuje na izuzetno mali broj plodova prirode koje čovjek koristi.
U vrijeme početka domestikacije biljaka svjetska je populacija iznosila oko 4 milijuna ljudi. Za toliko se danas pučanstvo svijeta uveća svakih 10 dana. Ako se ovaj trend porasta broja stanovnika na zemaljskoj kugli zadrži i nakon 2000. godine, da bi se prehranilo čovječanstvo, u prve dvije dekade sljedećega stoljeća trebat će proizvesti toliko hrane koliko se proizvelo u proteklih 10 tisuća godina.
U svjetlu ovih činjenica razmatrane su mogućnosti i perspektive održivog razvoja poljoprivrede kao osnovnog izvora hrane.
Keywords
poljoprivreda; domestikacija bilja; populacijska eksplozija; genetička erozija; zaštita okoliša; alternativne tehnologije
Hrčak ID:
2268
URI
Publication date:
8.11.2005.
Visits: 7.079 *