Agriculture, Vol. 25 No. 2, 2019.
Original scientific paper
https://doi.org/10.18047/poljo.25.2.1
Utjecaj genotipa, godine i lokacije na prinos, udio ulja i proteina u soji - Glycine max (L.) Merr.
Goran Jukić
orcid.org/0000-0003-3945-8185
; Croatian Agency for Agriculture and Food, Osijek, Croatia
Ivan Varnica
orcid.org/0000-0001-8507-345X
; Croatian Agency for Agriculture and Food, Osijek, Croatia
Krunoslav Dugalić
; Croatian Agency for Agriculture and Food, Osijek, Croatia
Ivana Rukavina
; Croatian Agency for Agriculture and Food, Osijek, Croatia
Vlado Guberac
; J.J. Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Ivica Delić
; Ministry of Agriculture, Zagreb, Croatia
Abstract
Tijekom 2017. i 2018. godine provedena su poljska istraživanja o utjecaju genotipa, godine, lokacije te interakcija na prinos, udio ulja i proteina u soji. U pokus je uvršteno dvadeset najzastupljenijih genotipova soje koji u strukturi sjetve zauzimaju 75% sjetvenih površina. Pokus je postavljen na lokacijama Osijek i Kutjevo u dva ponavljanja po slučajnom blok-rasporedu. U 2018. godini ostvaren je prosječno veći prinos zrna, udio ulja i proteina prvenstveno zbog pravilnog rasporeda oborina. Lokacija Osijek u svim godinama istraživanja imala je prosječno veće prinose zrna, udio ulja i proteina. Prema dobivenim rezultatima analize varijance za genotip, interakciju genotipa x lokacija i genotip x godina dobivene su statistički visoko opravdane razlike (P<0,01) za prinos zrna. Za genotip i interakciju genotip x godina dobivene su statistički opravdane razlike (P<0,05) za udio ulja i proteina. Dobiveni rezultati istraživanja doprinijet će pravilnom izboru genotipova ovisno o namjeni proizvodnje kako bi se iskoristio genetski potencijal genotipa koji je najpogodniji za određenu lokaciju.
Keywords
genotip; prinos soje; lokacija; udio ulja i proteina
Hrčak ID:
229473
URI
Publication date:
5.12.2019.
Visits: 2.216 *