Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.18047/poljo.25.2.1

Utjecaj genotipa, godine i lokacije na prinos, udio ulja i proteina u soji - Glycine max (L.) Merr.

Goran Jukić orcid id orcid.org/0000-0003-3945-8185 ; Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Vinkovačka 63 c, 31000 Osijek, Hrvatska
Ivan Varnica ; Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Vinkovačka 63 c, 31000 Osijek, Hrvatska
Krunoslav Dugalić ; Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Vinkovačka 63 c, 31000 Osijek, Hrvatska
Ivana Rukavina ; Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Vinkovačka 63 c, 31000 Osijek, Hrvatska
Vlado Guberac ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Trg Svetog Trojstva 3, 31000 Osijek, Hrvatska
Ivica Delić ; Ministarstvo poljoprivrede, Vukovarska 78, 10000 Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 251 Kb

str. 3-10

preuzimanja: 554

citiraj


Sažetak

Tijekom 2017. i 2018. godine provedena su poljska istraživanja o utjecaju genotipa, godine, lokacije te interakcija na prinos, udio ulja i proteina u soji. U pokus je uvršteno dvadeset najzastupljenijih genotipova soje koji u strukturi sjetve zauzimaju 75% sjetvenih površina. Pokus je postavljen na lokacijama Osijek i Kutjevo u dva ponavljanja po slučajnom blok-rasporedu. U 2018. godini ostvaren je prosječno veći prinos zrna, udio ulja i proteina prvenstveno zbog pravilnog rasporeda oborina. Lokacija Osijek u svim godinama istraživanja imala je prosječno veće prinose zrna, udio ulja i proteina. Prema dobivenim rezultatima analize varijance za genotip, interakciju genotipa x lokacija i genotip x godina dobivene su statistički visoko opravdane razlike (P<0,01) za prinos zrna. Za genotip i interakciju genotip x godina dobivene su statistički opravdane razlike (P<0,05) za udio ulja i proteina. Dobiveni rezultati istraživanja doprinijet će pravilnom izboru genotipova ovisno o namjeni proizvodnje kako bi se iskoristio genetski potencijal genotipa koji je najpogodniji za određenu lokaciju.

Ključne riječi

genotip, prinos soje, lokacija, udio ulja i proteina

Hrčak ID:

229473

URI

https://hrcak.srce.hr/229473

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.376 *