Skip to the main content

Review article

Primjena spektroskopskih tehnika i kemometrijskih metoda u tehnologiji mlijeka

Bojan Matijević ; Polytechnic of Karlovac, Karlovac, Croatia
Marijana Blažić ; Polytechnic of Karlovac, Karlovac, Croatia


Full text: croatian pdf 432 Kb

page 151-169

downloads: 1.747

cite

Full text: english pdf 432 Kb

page 151-169

downloads: 3.515

cite


Abstract

Upotreba i primjena spektroskopskih tehnika u prehrambenoj industriji sve više raste, a odgovori koje daju olakšavaju rješavanje problema u proizvodnji i distribuciji hrane. Primjena spektroskopskih tehnika u mljekarstvu omogućava brzu i jeftinu kvalitativnu i kvantitativnu analizu, ali ima i važnu ulogu u opisivanju strukture i teksture mliječnih proizvoda. Kvalitativna i kvantitativna analiza pojedinih sastojaka u složenim sustavima može biti problematična zbog preklapanja spektralnih odgovora, a kao idealan put za rješenje tog problema je kemometrija, disciplina koja koristi matematičke i statističke metode kako bi oblikovala ili odabrala optimalan mjeriteljski postupak ili eksperiment i omogućila dobivanje, maksimalnog broja informacija analizom dobivenih podataka. Najčešća primjena kemometrije je u analizi skupa podataka i prepoznavanju matematičkih modela. Spektroskopske tehnike u kombinaciji s kemometrijskim metodama omogućavaju praćenje procesa i upravljanje kontrolom kvalitete.

Keywords

spektroskopija; kemometrija; mlijeko; mliječni proizvodi

Hrčak ID:

23058

URI

https://hrcak.srce.hr/23058

Publication date:

14.5.2008.

Article data in other languages: english

Visits: 6.906 *