Skip to the main content

Review article

Virusi koji se prenose hranom

Vladimir Stevanović ; Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Ljubo Barbić ; Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Tatjana Vilibić-Čavlek ; School of Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Lorena Lazarić-Stefanović ; Zavod za javno zdravstvo Istarske županije, Pula, Croatia
Jasmina Kučinar ; Zavod za javno zdravstvo Istarske županije, Pula, Croatia
Vilim Starešina ; Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Nenad Turk ; Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Lidija Kozačinski ; Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia


Full text: croatian pdf 189 Kb

downloads: 3.107

cite


Abstract

Patogeni koji se mogu prenositi hranom uključuju crijevne bakterije, viruse, parazite, bakterije koje proizvode toksine i prione. Od navedenih patogena najčešći uzročnici bolesti koje se prenose hranom jesu virusi. U ovom su radu pregledno prikazani virusi koji se prenose hranom s posebnim naglaskom na načine širenja i mogućnosti profilakse kao najvažnijim područjima u kojima sudjeluje veterinarska struka. U navedenom području, kao i u javnom zdravstvu u cjelini, samo bliska suradnja veterinarske i liječničke struke može rezultirati uspostavom cjelovitog sustava nadzora i suzbijanja zaraznih bolesti s ciljem očuvanja zdravlja ljudi. Prvi korak pritom jest dostupnost najnovijih spoznaja i informacija o rizicima i mjerama zaštite širem krugu stručnjaka u svrhu sprečavanja nastanka epidemija uzrokovanih virusima koji se prenose hranom, što je i bio cilj ovog preglednog prikaza.

Keywords

virusi; hrana; javno zdravstvo; zoonoze

Hrčak ID:

231575

URI

https://hrcak.srce.hr/231575

Publication date:

6.10.2014.

Article data in other languages: english

Visits: 4.063 *