Pregledni rad
Virusi koji se prenose hranom
Vladimir Stevanović
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ljubo Barbić
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Tatjana Vilibić-Čavlek
; Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Lorena Lazarić-Stefanović
; Zavod za javno zdravstvo Istarske županije, Pula, Hrvatska
Jasmina Kučinar
; Zavod za javno zdravstvo Istarske županije, Pula, Hrvatska
Vilim Starešina
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Nenad Turk
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Lidija Kozačinski
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sažetak
Patogeni koji se mogu prenositi hranom uključuju crijevne bakterije, viruse, parazite, bakterije koje proizvode toksine i prione. Od navedenih patogena najčešći uzročnici bolesti koje se prenose hranom jesu virusi. U ovom su radu pregledno prikazani virusi koji se prenose hranom s posebnim naglaskom na načine širenja i mogućnosti profilakse kao najvažnijim područjima u kojima sudjeluje veterinarska struka. U navedenom području, kao i u javnom zdravstvu u cjelini, samo bliska suradnja veterinarske i liječničke struke može rezultirati uspostavom cjelovitog sustava nadzora i suzbijanja zaraznih bolesti s ciljem očuvanja zdravlja ljudi. Prvi korak pritom jest dostupnost najnovijih spoznaja i informacija o rizicima i mjerama zaštite širem krugu stručnjaka u svrhu sprečavanja nastanka epidemija uzrokovanih virusima koji se prenose hranom, što je i bio cilj ovog preglednog prikaza.
Ključne riječi
virusi; hrana; javno zdravstvo; zoonoze
Hrčak ID:
231575
URI
Datum izdavanja:
6.10.2014.
Posjeta: 4.063 *