Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Virusi koji se prenose hranom

Vladimir Stevanović ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ljubo Barbić ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Tatjana Vilibić-Čavlek ; Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Lorena Lazarić-Stefanović ; Zavod za javno zdravstvo Istarske županije, Pula, Hrvatska
Jasmina Kučinar ; Zavod za javno zdravstvo Istarske županije, Pula, Hrvatska
Vilim Starešina ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Nenad Turk ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Lidija Kozačinski ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 189 Kb

preuzimanja: 3.107

citiraj


Sažetak

Patogeni koji se mogu prenositi hranom uključuju crijevne bakterije, viruse, parazite, bakterije koje proizvode toksine i prione. Od navedenih patogena najčešći uzročnici bolesti koje se prenose hranom jesu virusi. U ovom su radu pregledno prikazani virusi koji se prenose hranom s posebnim naglaskom na načine širenja i mogućnosti profilakse kao najvažnijim područjima u kojima sudjeluje veterinarska struka. U navedenom području, kao i u javnom zdravstvu u cjelini, samo bliska suradnja veterinarske i liječničke struke može rezultirati uspostavom cjelovitog sustava nadzora i suzbijanja zaraznih bolesti s ciljem očuvanja zdravlja ljudi. Prvi korak pritom jest dostupnost najnovijih spoznaja i informacija o rizicima i mjerama zaštite širem krugu stručnjaka u svrhu sprečavanja nastanka epidemija uzrokovanih virusima koji se prenose hranom, što je i bio cilj ovog preglednog prikaza.

Ključne riječi

virusi; hrana; javno zdravstvo; zoonoze

Hrčak ID:

231575

URI

https://hrcak.srce.hr/231575

Datum izdavanja:

6.10.2014.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.063 *