Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.46419/vs.51.5.9

Nalaz patogenih bakterija u sirovom mlijeku i mliječnim proizvodima s posebnim osvrtom na vrstu Yersinia enterocolitica

Vesna Jaki Tkalec orcid id orcid.org/0000-0001-5944-7227 ; Croatian Veterinary Institute, Veterinary Department Križevci, Križevci, Croatia
Sanja Furmeg ; Croatian Veterinary Institute, Veterinary Department Križevci, Križevci, Croatia
Maja Kiš ; Croatian Veterinary Institute, Veterinary Department Križevci, Križevci, Croatia
Jadranka Sokolović ; Croatian Veterinary Institute, Veterinary Department Križevci, Križevci, Croatia
Miroslav Benić orcid id orcid.org/0000-0001-7594-520X ; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Luka Cvetnić ; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Željko Pavlinec ; Croatian Veterinary Institute, Veterinary Department Križevci, Križevci, Croatia
Silvio Špičić orcid id orcid.org/0000-0001-8317-5831 ; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Željko Cvetnić ; Croatian Veterinary Institute, Veterinary Department Križevci, Križevci, Croatia


Full text: croatian pdf 670 Kb

page 487-495

downloads: 1.386

cite


Abstract

U sjeverozapadnoj Hrvatskoj meki svježi sir se tradicionalno proizvodi po nepisanoj recepturi od sirovog kravljeg mlijeka. Mlijeko predstavlja idealan supstrat za rast i razmnožavanje brojnih mikroorganizama,
mnogih uzročnika zoonoza pa tako i vrste Y. enterocolitica. Tijekom naših istraživanja pretraženo je 159 uzoraka, od toga 109 uzoraka sirovog kravljeg mlijeka i 50 uzoraka svježeg kravljeg sira i vrhnja. Y. enterocolitica izdvojena je iz 2 (1,8 %) uzorka sirovog mlijeka. Od 50
uzoraka mliječnih proizvoda (sir i vrhnje) u 16 (32 %) njih je dokazana E. coli, u 12 (24 %) uzoraka S. aureus te u 1 (2 %) uzoraka L. innocua. Osim njih u 15 (13,8 %) uzoraka sirovog mlijeka i 24 (48 %) uzoraka svježeg sira i vrhnja izdvojene su enterobakterije, a biokemijski
su identificirane vrste: S. marcescens, S. liquefaciens, M. morganii, C. freundii i C. braakii. Bakterije iz roda Salmonella i L. u istraživanim uzorcima nisu dokazane. Nakon provedene biokemijske identifikacije,
dva soja identificirana kao vrsta Y. enterocolitica pretraženi su na molekularnoj razini, molekularnom pretragom potvrdni rezultat dobiven je rezultat samo kod jednog uzorka, što je usporedivo s rezultatima drugim istraživanja. Zbog zahtjevne identifikacije bakterijske vrste
Y. enterocolitica, kombiniranom primjenom uzgojnih i molekularnih metoda dobivaju se pouzdaniji i brži rezultati identifikacije. Sirovo
mlijeko i vrhnje od sirovog mlijeka izvor su patogenih mikroorganizama (E. coli i S. aureus) i drugih enterobakterija, a našim istraživanjem
dokazali smo i patogenu bakterijsku vrstu Y. enterocolitica koja predstavlja potencijalni rizik za zdravlje potrošača i u Republici Hrvatskoj. Y. enterocolitica je znatno otporna na procese u proizvodnji hrane (dezinfekcija, niski pH, salinitet, preživljavanje u hladnijim uvjetima) te u budućnosti zahtijeva veću pažnju i nadzor u proizvodnji hrane.

Keywords

Y. enterocolitica; bakterije; sirovo mlijeko; sir i vrhnje

Hrčak ID:

241535

URI

https://hrcak.srce.hr/241535

Publication date:

1.7.2020.

Article data in other languages: english

Visits: 2.839 *