Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.46419/vs.51.5.9

Nalaz patogenih bakterija u sirovom mlijeku i mliječnim proizvodima s posebnim osvrtom na vrstu Yersinia enterocolitica

Vesna Jaki Tkalec orcid id orcid.org/0000-0001-5944-7227 ; Hrvatski veterinarski institut, Veterinarski zavod Križevci, Križevci, Hrvatska
Sanja Furmeg ; Hrvatski veterinarski institut, Veterinarski zavod Križevci, Križevci, Hrvatska
Maja Kiš ; Hrvatski veterinarski institut, Veterinarski zavod Križevci, Križevci, Hrvatska
Jadranka Sokolović ; Hrvatski veterinarski institut, Veterinarski zavod Križevci, Križevci, Hrvatska
Miroslav Benić orcid id orcid.org/0000-0001-7594-520X ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Luka Cvetnić ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Željko Pavlinec ; Hrvatski veterinarski institut, Veterinarski zavod Križevci, Križevci, Hrvatska
Silvio Špičić orcid id orcid.org/0000-0001-8317-5831 ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Željko Cvetnić ; Hrvatski veterinarski institut, Veterinarski zavod Križevci, Križevci, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 670 Kb

str. 487-495

preuzimanja: 1.386

citiraj


Sažetak

U sjeverozapadnoj Hrvatskoj meki svježi sir se tradicionalno proizvodi po nepisanoj recepturi od sirovog kravljeg mlijeka. Mlijeko predstavlja idealan supstrat za rast i razmnožavanje brojnih mikroorganizama,
mnogih uzročnika zoonoza pa tako i vrste Y. enterocolitica. Tijekom naših istraživanja pretraženo je 159 uzoraka, od toga 109 uzoraka sirovog kravljeg mlijeka i 50 uzoraka svježeg kravljeg sira i vrhnja. Y. enterocolitica izdvojena je iz 2 (1,8 %) uzorka sirovog mlijeka. Od 50
uzoraka mliječnih proizvoda (sir i vrhnje) u 16 (32 %) njih je dokazana E. coli, u 12 (24 %) uzoraka S. aureus te u 1 (2 %) uzoraka L. innocua. Osim njih u 15 (13,8 %) uzoraka sirovog mlijeka i 24 (48 %) uzoraka svježeg sira i vrhnja izdvojene su enterobakterije, a biokemijski
su identificirane vrste: S. marcescens, S. liquefaciens, M. morganii, C. freundii i C. braakii. Bakterije iz roda Salmonella i L. u istraživanim uzorcima nisu dokazane. Nakon provedene biokemijske identifikacije,
dva soja identificirana kao vrsta Y. enterocolitica pretraženi su na molekularnoj razini, molekularnom pretragom potvrdni rezultat dobiven je rezultat samo kod jednog uzorka, što je usporedivo s rezultatima drugim istraživanja. Zbog zahtjevne identifikacije bakterijske vrste
Y. enterocolitica, kombiniranom primjenom uzgojnih i molekularnih metoda dobivaju se pouzdaniji i brži rezultati identifikacije. Sirovo
mlijeko i vrhnje od sirovog mlijeka izvor su patogenih mikroorganizama (E. coli i S. aureus) i drugih enterobakterija, a našim istraživanjem
dokazali smo i patogenu bakterijsku vrstu Y. enterocolitica koja predstavlja potencijalni rizik za zdravlje potrošača i u Republici Hrvatskoj. Y. enterocolitica je znatno otporna na procese u proizvodnji hrane (dezinfekcija, niski pH, salinitet, preživljavanje u hladnijim uvjetima) te u budućnosti zahtijeva veću pažnju i nadzor u proizvodnji hrane.

Ključne riječi

Y. enterocolitica; bakterije; sirovo mlijeko; sir i vrhnje

Hrčak ID:

241535

URI

https://hrcak.srce.hr/241535

Datum izdavanja:

1.7.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.839 *