Professional paper
https://doi.org/10.33128/pc.23.3-4.6
Primjena fizikalnog predtremana abrazije u postupku sušenja šljive
Tvrtko Jelačić
; Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Centar za voćarstvo i povrćarstvo, Zagreb, Hrvatska
Jana Šic Žlabur
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Verica Dragović-Uzelac
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Martina Skendrović Babojelić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ante Galić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sandra Voća
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Abstract
Voštana prevlaka površine kožice ploda šljive ključna je prepreka gubitku vode prilikom postupka sušenja te ju je nužno ukloniti. Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj primjene različitih predtretmana, kemijskog (primjenom lužine), fizikalnog (primjenom abrazije) i toplinskog (ugrijanom destiliranom vodom) na vrijeme sušenja plodova šljive sorte 'President'. Također, varirani su i ključni parametri svakog pojedinog predtretmana poput temperature otopine prilikom toplinskog (22 i 60 °C), koncentracije (0,5, 1 i 1,5% v/v) i temperature (22 i 60 °C) lužine (KOH) kod kemijskog i vremenskog perioda abrazije (5, 10 i 15 min) kod fizikalnog. Prema dobivenim rezultatima, kemijski predtretman lužinom koncentracije 1 i 1,5% temperature 60 °C bio je najučinkovitiji, vrijeme sušenja iznosilo je svega 27 sati, adok je samo 2 sata dulje (29 h) trajalo sušenje plodova predtretiranih abrazijom u vremenu od 15 min. Temeljem svega, može se zaključiti kako je fizikalni predtretman abrazijom izrazito učinkovit u uklanjanju voštane prevlake, time i u skraćivanju vremena sušenja plodova šljive, a isto tako treba naglasiti kako primjenom abrazivnog predtretmana značajno utječemo na smanjenje onečišćenja okoliša, ali i na zdravlje ljudi, s obzirom da nema ostataka kemijskih sredstava koja nakon primjene treba adekvatno zbrinuti, jer potencijalno mogu negativno utjecati na čovjeka i okoliš.
Keywords
vrijeme sušenja; KOH tretman; fizikalni tretman; toplinski tretman; 'President'
Hrčak ID:
243688
URI
Publication date:
4.9.2020.
Visits: 1.776 *