Original scientific paper
https://doi.org/10.15255/KUI.2020.010
Ekstrakcija bioaktivnih spojeva iz duhanskog otpada primjenom eutektičkih otapala
Marija Banožić
orcid.org/0000-0001-6927-4964
; Faculty of Food Technology Osijek, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Republic of Croatia
Maja Matić
orcid.org/0000-0002-2923-2521
; University of Mostar, Faculty of Agriculture and Food Technology Mostar, Bosnia and Herzegovina
Silvija Šafranko
; Faculty of Food Technology Osijek, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Republic of Croatia
Ana-Marija Cikoš
; Faculty of Food Technology Osijek, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Republic of Croatia
Martina Jakovljević
; Faculty of Food Technology Osijek, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Republic of Croatia
Maja Molnar
; Faculty of Food Technology Osijek, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Republic of Croatia
Stela Jokić
; Faculty of Food Technology Osijek, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Republic of Croatia
Abstract
Duhanski otpad je kruti otpad, a njegove vrste međusobno se razlikuju po granulaciji i mjestu izdvajanja u procesu proizvodnje. Cilj ovog rada bio je istražiti učinkovitost eutektičkih otapala u ekstrakciji bioaktivnih komponenti iz duhanskog industrijskog otpada (refabrikat, rebro i prašina). Ispitan je utjecaj procesnih parametara (vrijeme miješanja, temperatura i udio vode u otapalu) na svojstva samog ekstrakta (ukupne fenole, antiradikalnu aktivnost, udio klorogenske kiseline i rutina). Metodom odzivne površine određeni su optimalni parametri ekstrakcije (30 min, 70 °C, 29,99 % vode). Provedeno istraživanje ogleda se u maksimalnom iskorištavanju nusproizvoda duhanske industrije, a rezultira visokovrijednim ekstraktima koji se mogu implementirati u druge procese i proizvode.
Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Keywords
duhanski otpad; eutektička otapala; ekstrakcija; bioaktivne komponente
Hrčak ID:
247620
URI
Publication date:
14.12.2020.
Visits: 2.037 *