Original scientific paper
https://doi.org/10.31727/gzb.43.6.12
Učestalost reduktivnih
i drugih nepoželjnih mirisa vina u kontroli kakvoće
Ivana Alpeza
orcid.org/0000-0003-0278-3312
; Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Zagreb, Hrvatska
Ivna Linke
; Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Zagreb, Hrvatska
Full text: croatian pdf 1.783 Kb
page 112-120
downloads: 922
cite
APA 6th Edition
Alpeza, I. & Linke, I. (2020). Učestalost reduktivnih
i drugih nepoželjnih mirisa vina u kontroli kakvoće. Glasnik Zaštite Bilja, 43. (6.), 112-120. https://doi.org/10.31727/gzb.43.6.12
MLA 8th Edition
Alpeza, Ivana and Ivna Linke. "Učestalost reduktivnih
i drugih nepoželjnih mirisa vina u kontroli kakvoće." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 43., no. 6., 2020, pp. 112-120. https://doi.org/10.31727/gzb.43.6.12. Accessed 22 Nov. 2024.
Chicago 17th Edition
Alpeza, Ivana and Ivna Linke. "Učestalost reduktivnih
i drugih nepoželjnih mirisa vina u kontroli kakvoće." Glasnik Zaštite Bilja 43., no. 6. (2020): 112-120. https://doi.org/10.31727/gzb.43.6.12
Harvard
Alpeza, I., and Linke, I. (2020). 'Učestalost reduktivnih
i drugih nepoželjnih mirisa vina u kontroli kakvoće', Glasnik Zaštite Bilja, 43.(6.), pp. 112-120. https://doi.org/10.31727/gzb.43.6.12
Vancouver
Alpeza I, Linke I. Učestalost reduktivnih
i drugih nepoželjnih mirisa vina u kontroli kakvoće. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2020 [cited 2024 November 22];43.(6.):112-120. https://doi.org/10.31727/gzb.43.6.12
IEEE
I. Alpeza and I. Linke, "Učestalost reduktivnih
i drugih nepoželjnih mirisa vina u kontroli kakvoće", Glasnik Zaštite Bilja, vol.43., no. 6., pp. 112-120, 2020. [Online]. https://doi.org/10.31727/gzb.43.6.12
Download JATS file
Abstract
Miris vina je kompleksna i kreativna referenca kakvoće i vrlo važan čimbenik u izboru vina. Nepoželjni mirisi stoga nisu prihvatljivi, a neki mogu biti i štetni za zdravlje. Posljednjih dvadesetak godina posebice se bilježi porast kompleksnih neugodnih sumpornih mirisa. Cilj ovog rada bio je analizirati učestalost pojave nepoželjnih mirisa u hrvatskim vinima prije stavljanja na tržište. U analizi su korišteni rezultati senzornih ispitivanja vina za razdoblje 2008.-2019., za oksidaciju, octikavost, etil acetat, sumporovodik i merkaptanske mirise, kao glavne probleme mirisa. Uočen je trend pada udjela loših uzoraka u odnosu na čitavo promatrano razdoblje. Dodatna analiza provedena je za sumporne nepoželjne mirise, za razdoblje 2014.-2019., pri čemu je utvrđen porast problema reduktivnih mirisa općenito, a posebno izražen porast mirisa merkaptanskih spojeva. Obzirom na brojnost i složenost čimbenika kakvoće, ovi rezultati upućuju na potrebu kontinuirane kontrole proizvodnje i traženja načina za sprečavanje nastanka nepoželjnih mirisa vina.
Keywords
nepoželjni mirisi vina, sumporovodik, merkaptanski spojevi, senzorna analiza
Hrčak ID:
247766
URI
https://hrcak.srce.hr/247766
Publication date:
11.12.2020.
Article data in other languages:
english
Visits: 2.032
*