Skip to the main content

Professional paper

https://doi.org/10.31727/gzb.44.3.2

Kemijski i mineralni sastav plodova mirte (Myrtus communis L.)

Boris Duralija ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Ela Lozica ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Nataša Mikulec ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Luna Maslov Bandić ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Sandra Voća ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska


Full text: croatian pdf 1.373 Kb

page 12-16

downloads: 183

cite

Download JATS file


Abstract

Mirta (Myrtus communis L.) je tipična samonikla voćna vrsta mediteranske flore, čije plodove već stoljećima lokalno stanovništvo koristi u prehrani i narodnoj medicini. Plodovi mirte najčešće se koriste u prerađevinama, kao što su marmelade, džemovi, vina i likeri, a danas su takvi proizvodi i plodovi samoniklog voća sve više u upotrebi zbog velike zainteresiranosti potrošača za konzumacijom prirodnih proizvoda. U radu je prikazan osnovni opis ove samonikle voćne vrste kao i pregled dosadašnjih istraživanja kemijskog i mineralnog sastava plodova.

Keywords

kemijski sastav; mineralni sastav; mirta; mikroelementi; makroelementi

Hrčak ID:

257075

URI

https://hrcak.srce.hr/257075

Publication date:

7.5.2021.

Article data in other languages: english

Visits: 1.197 *





This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.