Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.31727/gzb.44.3.2

Kemijski i mineralni sastav plodova mirte (Myrtus communis L.)

Boris Duralija ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Ela Lozica ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Nataša Mikulec ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Luna Maslov Bandić ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Sandra Voća ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.373 Kb

str. 12-16

preuzimanja: 113

citiraj

Preuzmi JATS datoteku


Sažetak

Mirta (Myrtus communis L.) je tipična samonikla voćna vrsta mediteranske flore, čije plodove već stoljećima lokalno stanovništvo koristi u prehrani i narodnoj medicini. Plodovi mirte najčešće se koriste u prerađevinama, kao što su marmelade, džemovi, vina i likeri, a danas su takvi proizvodi i plodovi samoniklog voća sve više u upotrebi zbog velike zainteresiranosti potrošača za konzumacijom prirodnih proizvoda. U radu je prikazan osnovni opis ove samonikle voćne vrste kao i pregled dosadašnjih istraživanja kemijskog i mineralnog sastava plodova.

Ključne riječi

kemijski sastav; mineralni sastav; mirta; mikroelementi; makroelementi

Hrčak ID:

257075

URI

https://hrcak.srce.hr/257075

Datum izdavanja:

7.5.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 717 *





This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.