Skip to the main content

Original scientific paper

Komparativna istraživanja uspijevanja bukve u prirodnim sastojinama na 12 lokaliteta

Sanja Perić ; Forest Research Institute, Jastrebarsko
Jasnica Medak ; Forest Research Institute, Jastrebarsko
Mladen Ivanković ; Forest Research Institute, Jastrebarsko


Full text: croatian pdf 333 Kb

page 87-97

downloads: 578

cite


Abstract

Obična bukva (Fagus sylvatica L.) jedna je od naših ekonomski najvrednijih vrsta šumskog drveća. Najzastupljenija je u šumskom fondu Hrvatske i po povr{ini rasprostranjenosti i po drvnoj zalihi.
Ovaj rad temelji se na rezultatima petogodišnjeg praćenja uspijevanja bukve, njezinog visinskog rasta, strukture biljaka po visinskim klasama te omjera smjese različitih vrsta drveća u bukovim mladicima na pokusnim plohama unutar prirodnog
areala na području Republike Hrvatske. Kao podloga za odabir lokacija za osnivanje pokusnih ploha poslu`ili su već ranije osnovani pokusi provenijencija obične bukve na lokalitetima šumarije Kutina G.j. “Kutinska Garjevica” i NP[O Duboka. Pokusne plohe osnovane su u nekoliko sjemenskih jedinica i sjemenskih zona, a obuhvaćaju gorske bukove šume, panonske šume bukve i jele kao i primorske bukove šume.
Istraživanje je provedeno na ukupno 24 osnovane pokusne plohe na području prirodnog rasprostranjenja bukve na području šest Uprava šuma Podružnica i 12 Šumarijama: UŠP Požega (Šumarije Velika, Požega, Kutjevo i Pleternica), UŠP Bjelovar (Šumarija Ivanska, Daruvar), U[P Zagreb (Šumarija Samobor), UŠP Karlovac (Pisarovina, Krašić), UŠP Delnice (Šumarija Vrbovsko, Fužine) i UŠP Buzet (Šumarija Opatija).
Cilj ovoga rada je utvrditi uspijevanje i rast obične bukve , njezinu visinsku strukturu te omjer smjese u bukovim mladicima na različitim lokalitetima prirodnog rasprostranjenja.

Keywords

obična bukva; mladic; visinska struktura; omjer smjese

Hrčak ID:

26014

URI

https://hrcak.srce.hr/26014

Publication date:

24.9.2006.

Article data in other languages: english

Visits: 1.408 *