Veterinarska stanica, Vol. 53 No. 2, 2022.
Professional paper
https://doi.org/10.46419/vs.53.2.9
Nalaz citrinina u kukuruzu s hrvatskih obiteljskih gospodarstava tijekom petogodišnjeg razdoblja
Jelka Pleadin
; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Nina Kudumija
; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Tina Lešić
; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Jadranka Frece
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Zagreb, Croatia
Ivana Kmetič
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Zagreb, Croatia
Lidija Dergestin Bačun
; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Ksenija Markov
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Zagreb, Croatia
Abstract
Mikotoksini učestalo kontaminiraju i hranu ljudi i hranu za životinje, ponajprije žitarice i proizvode na bazi žitarica. Citrinin je mikotoksin kojeg sintetiziraju pojedine plijesni iz roda Penicillium, Aspergillus i Monascus, među kojima ga najviše sintetizira P. citrinum. S obzirom na nedostatnost podataka o razinama citrinina u žitaricama, u okviru ovog istraživanja analizirane se njegove koncentracije u kukuruzu (n=158) s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj tijekom petogodišnjeg razdoblja (2017.-2021.). Tijekom petogodišnjeg razdoblja citrinin je detektiran u 25,3 % uzoraka kukuruza prikupljenih na području cijele
Hrvatske. Najveća prosječna koncentracija utvrđena je 2016. godine (162,9±162,0 μg/ kg) te 2020. godine (154,9±358,8 μg/kg), a najveća koncentracija od 968,6 μg/kg određenajeu2020.godiniuuzorkukukuruza uzorkovanom na području južne regije Hrvatske.Sobziromnautvrđenuznačajniju kontaminaciju pojedinih uzoraka, može se zaključiti o nužnosti sustavnog nadzora citrinina u hrani za ljude i u hrani za životinje, kao i definiranju najvećih dopuštenih količina ovog mikotoksina u okviru zakonodavstva.
Keywords
citrinin, kontaminacija žitarica; kukuruz; najveća dopuštena količina; zakonodavstvo
Hrčak ID:
261862
URI
Publication date:
24.6.2021.
Visits: 1.417 *