Agronomy journal, Vol. 68 No. 5, 2006.
Review article
UTJECAJ SUSTAVA KONZERVACIJSKE OBRADE TLA NA KEMIJSKA SVOJSTVA, PRIMJENU DUŠIKA, BIOLOŠKA SVOJSTVA I BILJNE BOLESTI
Anđelko Butorac
; Grge Noavaka 5, Zagreb, Hrvatska
Jasminka Butorac
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ivica Kisić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Abstract
Rad se bavi utjecajem konzervacijske obrade tla na kemijska svojstva, primjenu dušika, biološka svojstva i biljne bolesti. Kada je riječ o kemijskim svojstvima tla, treba reći da su ona u prvom redu pod utjecajem gnojidbe. Naravno, ovise i o obradi, čiji je utjecaj na raspored hraniva u obrađenom sloju dominantan. To se prvenstveno odnosi na fosfor i kalij, dok je ponašanje dušika specifično s obzirom na njegovu specifičnu dinamiku u tlu. Biološka aktivnost također je povezana s konzervacijskom obradom tla, posebno što se tiče gujavica. Također utječe i na mikrobiološku sliku tla. Pod utjecajem konzervacijske obrade tla mijenja se i broj mikroorganizama, osobito ako ne dolazi do okretanja tla. Gomilanjem pak većih količina biljnih rezidua pri različitim oblicima konzervacijske obrade tla stvaraju se povoljni uvjeti za širenje biljnih bolesti. Integralna zaštita bilja protiv štetočina u velikoj se mjeri oslanja na rezistentne sorte, ali isto tako na kemijske i biološke metode.
Keywords
konzervacijska obrada tla; kemijska svojstva; primjena dušika; biološka svojstva; biljne bolesti
Hrčak ID:
26554
URI
Publication date:
5.11.2006.
Visits: 2.689 *