Original scientific paper
UTJECAJ KULTURE KVASCA (SACCHAROMYCES CEREVISIAE) NA PROIZVODNE REZULTATE JANJADI U TOVU HRANJENE OBROKOM S MLJEVENIM ILI CIJELIM ŽITARICAMA
Tomislav Mašek
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Željko Mikulec
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Hrvoje Valpotić
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Snježana Pahović
; Veterinarska stanica Poreč, Poreč, Hrvatska
Bojan Stipetić
; Farma ovaca "Lipovica", Popovača, Hrvatska
Davor Perkić
; Kušić promet d.o.o., Sv. Ivan Zelina, Hrvatska
Abstract
Provedena su dva paralelna pokusa kako bi se istražio učinak kulture kvasca (Saccharomyces cerevisiae) na proizvodne rezultate janjadi. Prvi pokus proveden na četrdeset križane janjadi (istočno frizijska X istarska) odbijene pri prosječnoj masi od 12.84 kg i drugi na četrdeset janjadi solčavsko-jezerske pasmine odbijene pri prosječnoj masi od 17.83 kg. U oba eksperimenta životinje su bile podijeljene na kontrolnu skupinu i pokusnu skupinu koja je dobivala 4 g kulture kvasca po životinji dnevno. Kemijski sastav obroka bio je isti za sve pokusne skupine. Obrok se sastojao od sijena i krmne smjese koja je sadržavala: kukuruz (52.5%), sojinu sačmu (17.5%), ječam (15%), pšenično stočno brašno (6%) i brašno lucerne (4%). U pokusu 1 su sve žitarice u obroku bile mljevene, dok u pokusu 2, 50% kukuruza i ječma nije bilo mljeveno. U pokusu s mljevenim žitaricama dodatak kulture kvasca značajno je poboljšao tjelesne mase, dnevne priraste kao i konverziju krmne smjese (P<0.05). U pokusu s cijelim žitaricama dodavanje kulture kvasca nije imalo značajan utjecaj na tjelesne mase, dnevne priraste i završnu masu (P>0.05). Dodavanje kvasca nije imalo značajan utjecaj na randman trupa ni u jednom pokusu (P>0.05). Na osnovi rezultata postoji opravdanost upotrebe kulture kvasca u tovu janjadi s tim da uspješnost primjene ovisi o obradi žitarica.
Keywords
žive stanice kvasca; janjad; sijeno; dodatak; proizvodni rezultati
Hrčak ID:
26791
URI
Publication date:
4.9.2007.
Visits: 1.960 *