Hrvatske vode, Vol. 29 No. 117, 2021.
Review article
Sudbina N-nitrozamina u okolišu i primjenljivi postupci njihovog uklanjanja iz voda
Silvia Morović
orcid.org/0000-0003-4958-9250
; Sveučilište u Zagrebu, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb, Hrvatska
Krešimir Košutić
orcid.org/0000-0002-2020-8736
; Sveučilište u Zagrebu, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb, Hrvatska
Bruna Babić
; Sveučilište u Zagrebu, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb, Hrvatska
Danijela Ašperger
; Sveučilište u Zagrebu, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb, Hrvatska
Abstract
N-nitrozamini pripadaju grupi organskih spojeva opće kemijske strukture
R1
N(-R2
)-N=O, a nastaju reakcijama oksidacije sekundarnih ili tercijarnih
amina uz pomoć nitrozacijskog sredstva. Pronađeni su u duhanskim
proizvodima, sušenom mesu, alkoholnim pićima, siru, konzerviranom
voću, te se smatraju nepoželjnim tvarima za konzumiranje. Redovito su
prisutni u otpadnim vodama u procesima prerade kože, ribe, u proizvodnji
pesticida, boja i gume.
Iako prisutni u tragovima, predstavljaju ozbiljnu prijetnju za vodni okoliš
i ljudsko zdravlje. Posljednjih godina N-nitrozamini predmet su brojnih
analitičkih istraživanja, privlače pozornost različitih regulatornih tijela te
se svrstavaju u tvari koje su „vjerojatno kancerogene za ljude”. Poznavanje
puteva nastajanja N-nitrozamina u vodenim sustavima, mehanizama
razgradnje i transformacije te njihovog učinka na okoliš i zdravlje čovjeka,
ključno je za sprječavanje njihovog nastanka i odabir fizikalno-kemijskih
i drugih postupaka za njihovo uklanjanje iz voda. U ovom preglednom
radu, detaljno su opisani mehanizmi nastanka i učinkovitost uklanjanja
N-nitrozamina iz voda pojedinim metodama.
Keywords
N-nitrozamini; prekursori; dezinfekcijski nusprodukti; kloraminacija; metode obrade voda
Hrčak ID:
271246
URI
Publication date:
30.9.2021.
Visits: 1.609 *