Skip to the main content

Original scientific paper

Historijat istraživanja kartulara Libellus Policorion (I. dio: od 17. do konca 19. stoljeća)

Tomislav Galović orcid id orcid.org/0000-0001-8408-0615 ; University of Zagreb, Faculty of Humanities and Social Sciences, Department of History and Institut of Croatian History, Zagreb, Hrvatska


Full text: croatian pdf 276 Kb

page 212-241

downloads: 126

cite


Abstract

U radu se obrađuje historijat istraživanja jednog od najvažnijih samostanskih kartulara iz hrvatskoga srednjovjekovlja: Libellus Policorion – Rogovski kartular. To je kopijalna knjiga – kartular hrvatske kraljevske Rogovske opatije (prvotno samostan svetog Ivana Evanđelista u Biogradu, potom od 12. stoljeća stvarni i pravni slijednik samostan svetih Kuzme i Damjana na brdu Ćokovcu kod Tkona na otoku Pašmanu) sastavljen u drugoj polovini 14. stoljeća te pisan latinskim jezikom, goticom bolonjskoga tipa (littera Bononiensis). Ovo je prvi dio rada u kojemu se obrađuju autori i istraživački rezultati koji se odnose na ovaj dragocjen kartular u periodu od 17. do konca 19. stoljeća. Ukazuje se na različite spoznaje i otvorena pitanja koja su se javljala uz sadržaj ovoga kartulara kao i na njegovu sudbinu kao važnoga povijesnog i arhivskog spomenika koji se danas čuva u Državnom arhivu u Zadru (HR–DAZD–337 Benediktinski samostan sv. Kuzme i Damjana na Pašmanu, kut. 1).

Keywords

Hrvatska, Dalmacija, Rogovska opatija, samostan sv. Ivana Evanđelista u Biogradu, samostan sv. Kuzme i Damjana na brdu Ćokovcu kod Tkona na otoku Pašmanu, historiografija, diplomatički izvori, kartular, Libellus Policorion (14. st.)

Hrčak ID:

272698

URI

https://hrcak.srce.hr/272698

Visits: 342 *