Skip to the main content

Professional paper

https://doi.org/10.32779/gf.3.4.1

Tehnologija dorade i skladištenja maka

Ana Matin ; -
Tajana Krička ; -
Emilija Friganović ; Veleučilište "Marko Marulić" u Kninu, Knin.
Dino Tučić ; Završeni student preddiplomskog studija Biljne znanosti.
Mateja Grubor orcid id orcid.org/0000-0001-6374-5753 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za poljoprivrednu tehnologiju, skladištenje i transport, Zagreb,


Full text: croatian pdf 1.079 Kb

page 1-12

downloads: 213

cite


Abstract

Mak je uvriježeni zajednički naziv za nekoliko vrsta iz roda Papaver, porodice Papaveraceae, od kojih je komercijalno najvažnija Papaver somniferum L. koja se uzgaja radi proizvodnje opijuma, ulja i sjemenki. Upravo visoki sadržaj ulja u sjemenkama maka čini ga jako kvarljivim, stoga sjemenke nakon berbe treba odmah očistiti i osušiti iz razloga što se sjeme maka može skladištiti s najviše 8 % vlage. Skladišta u kojima se čuva sjeme moraju biti suha, prozračna i bez stranih mirisa, a sjeme zdravo, uniformne boje, veličine i oblika. Također je moguća i dodatna dorada maka mljevenjem, kondicioniranjem i prešanjem.

Keywords

mak; dorada; čišćenje; sušenje; skladištenje.

Hrčak ID:

278150

URI

https://hrcak.srce.hr/278150

Publication date:

31.12.2020.

Visits: 849 *