Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.33128/pc.26.1-4.9

Mineralni sastav plodova borovnica

Boris Duralija ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Nikolina Konjević


Full text: croatian pdf 682 Kb

page 175-192

downloads: 401

cite


Abstract

Početkom 21. stoljeća borovnice zbog svojih nutritivnih svojstava plodova postaju popularne među potrošačima, a što povećava njihovu potražnju. Kultivirane borovnice stoga zauzimaju sve veći značaj kako u svjetskoj tako i u hrvatskoj proizvodnji voća. Mineralni sastav plodova je važna komponenta koja utječe na kvalitetu plodova i njihovu nutritivnu vrijednost. U ovom radu napravljen je prikaz mineralnog sastava plodova borovnice, kao i nutritivne vrijednosti. Na temelju proučene literature utvrđeno je kako su u plodovima borovnice najzastupljeniji makroelementi dušik i kalij dok su kod mikroelemenata to mangan i željezo. Obrađeni su i najvažniji čimbenici koji imaju utjecaj na mineralni sastav borovnica, kao što su: sorta, klima, tlo, agrotehnički i pomotehnički zahvati. Odabirom i upravljanjem navedenih čimbenika moguće je povećati kvalitetu ploda, ali i utjecati na mineralni sastav plodova borovnica.

Keywords

minieralni sastav; borovnica

Hrčak ID:

296053

URI

https://hrcak.srce.hr/296053

Publication date:

2.3.2023.

Article data in other languages: english

Visits: 1.167 *