Editorial
Uvodnik
Sandra Mihel
; Croatian Institute of Public Health, Zagreb, Croatia
Abstract
Poštovane čitateljice i čitatelji, ovogodišnji Svjetski dan zdravlja posvećen je viskom krvnom tlaku. Jedan od najlakših načina smanjenja visokog krvnog tlaka, a time i rizika od moždanog i srčanog udara je smanjenje unosa kuhinjske soli putem hrane. U člancima koji sljede, željeli smo Vam ukazati na činjenicu koliko soli unosimo putem hrane, posebice pekarskim proizvodima ali i povećati svjesnost o štetnim učincima povećanog unosa soli. Kako bi se povišeni krvni tlak pravovremeno otkrio i liječio, važnu ulogu imaju i patronažne sestre koje su profesionalno osposobljene za javnozdravstveno preventivno djelovanje u zajednici. U članku: „Specifičnost skrbi za oboljele od povišenog krvnog tlaka“ opisan je primjer grupnog pristupa korisnicima skrbi. Osim članaka posvećenih visokom krvnom tlaku i komplikacijama koje može izazvati, donosimo Vam i druge članke o promicanju zdravlja i prevenciji različitih oboljenja. Prof.Luka Kovačić donosi nam članke o pojmovima koji se koriste u javnom zdravstvu. Na kraju, željela bih istaknuti poruku ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja: Kontrolirajte svoj tlak, smanjite rizik od moždanog i srčanog udara.
Keywords
Hrčak ID:
297071
URI
Publication date:
7.4.2013.
Visits: 280 *