Other
Maslinovo ulje i utjecaj na zdravlje
Olga Dabović Rac
; Istria County University Institute of Public Health, Pula, Croatia
Vesna Hrastar-Kostešić
; Istria County University Institute of Public Health, Pula, Croatia
Liviana Mandalinić
; Istria County University Institute of Public Health, Pula, Croatia
Olivera Koprivnjak
; Istria County University Institute of Public Health, Pula, Croatia
Abstract
Upotreba maslinovog ulja u prehrani mediteranskih zemalja je zapravo dio tradicije. Naime, osim svakodnevne upotrebe maslinovog ulja kao začinske masnoće, druge karakteristike mediteranske prehrane su:
- obilje svježeg sezonskog voća i povrća,
- upotreba začinskog i samoniklog bilja,
- žitarice od cjelovitog zrna i njihovi proizvodi,
- razne mahunarke,
- puno ribe u prehrani,
- od mesa prednost imaju krte vrste mesa kao i divljač,
- mliječni proizvodi, osobito razne vrste sireva,
- ograničena upotreba crnog vina, do jedne čaše dnevno, također je dio mediteranskog načina prehrane,
- priprema namirnica kuhanjem na pari, pirjanjem na malo masnoće, primjenom tzv. zdravih roštilja, a izbjegavati pečenje u dubokoj masnoći.
Keywords
Hrčak ID:
298737
URI
Publication date:
29.2.2016.
Visits: 440 *