Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

Maslinovo ulje i utjecaj na zdravlje

Olga Dabović Rac ; Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije, Pula, Hrvatska
Vesna Hrastar-Kostešić ; Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije, Pula, Hrvatska
Liviana Mandalinić ; Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije, Pula, Hrvatska
Olivera Koprivnjak ; Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije, Pula, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski PDF 106 Kb

str. 308-309

preuzimanja: 251

citiraj


Sažetak

Upotreba maslinovog ulja u prehrani mediteranskih zemalja je zapravo dio tradicije. Naime, osim svakodnevne upotrebe maslinovog ulja kao začinske masnoće, druge karakteristike mediteranske prehrane su:
- obilje svježeg sezonskog voća i povrća,
- upotreba začinskog i samoniklog bilja,
- žitarice od cjelovitog zrna i njihovi proizvodi,
- razne mahunarke,
- puno ribe u prehrani,
- od mesa prednost imaju krte vrste mesa kao i divljač,
- mliječni proizvodi, osobito razne vrste sireva,
- ograničena upotreba crnog vina, do jedne čaše dnevno, također je dio mediteranskog načina prehrane,
- priprema namirnica kuhanjem na pari, pirjanjem na malo masnoće, primjenom tzv. zdravih roštilja, a izbjegavati pečenje u dubokoj masnoći.

Ključne riječi

djevičansko maslinovo ulje,promicanje pravilne prehrane,senzorska svojstva,Udruga senzorskih analitičara maslinovih ulja

Hrčak ID:

298737

URI

https://hrcak.srce.hr/298737

Datum izdavanja:

29.2.2016.

Posjeta: 440 *