Ostalo
Maslinovo ulje i utjecaj na zdravlje
Olga Dabović Rac
; Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije, Pula, Hrvatska
Vesna Hrastar-Kostešić
; Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije, Pula, Hrvatska
Liviana Mandalinić
; Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije, Pula, Hrvatska
Olivera Koprivnjak
; Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije, Pula, Hrvatska
Sažetak
Upotreba maslinovog ulja u prehrani mediteranskih zemalja je zapravo dio tradicije. Naime, osim svakodnevne upotrebe maslinovog ulja kao začinske masnoće, druge karakteristike mediteranske prehrane su:
- obilje svježeg sezonskog voća i povrća,
- upotreba začinskog i samoniklog bilja,
- žitarice od cjelovitog zrna i njihovi proizvodi,
- razne mahunarke,
- puno ribe u prehrani,
- od mesa prednost imaju krte vrste mesa kao i divljač,
- mliječni proizvodi, osobito razne vrste sireva,
- ograničena upotreba crnog vina, do jedne čaše dnevno, također je dio mediteranskog načina prehrane,
- priprema namirnica kuhanjem na pari, pirjanjem na malo masnoće, primjenom tzv. zdravih roštilja, a izbjegavati pečenje u dubokoj masnoći.
Ključne riječi
Hrčak ID:
298737
URI
Datum izdavanja:
29.2.2016.
Posjeta: 440 *