Skip to the main content

Review article

Hrvatski kemičari. II. Karlo Weber

B. Hanžek ; Croatian Academy of Sciences and Arts, The Institute for the History and Philosophy of Science
I. Soljačić ; Faculty of Textile Technology
N. Trinajstić ; Rudjer Boskovic Institute


Full text: croatian pdf 429 Kb

page 1-10

downloads: 879

cite


Abstract

S dosta detalja opisan je život profesora Karla Webera. Rodio se 1902. u Mramorku (Vojvodina), a umro je 1978. u Zagrebu. Studirao je kemiju i fiziku u Grazu i Freiburgu, a doktorirao je 1926. u Grazu. Službovao je na Kemijsko-tehnološkome odjelu Tehničkoga fakulteta u Zagrebu (1927.-1945.), gdje je napredovao od asistenta do redovitoga profesora. Nakon 8. svibnja 1945., jedva spasivši glavu, najprije radi u knjižari Juraj Križanić (1945.-1946.), a zatim od 1946. do odlaska u mirovinu 1972. u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskoga fakulteta u Zagrebu.
Bavio se kemijskom kinetikom, fotokemijom i optičkim pojavama (luminiscencija, fluoroscencija, fotografija). Značajniji dio svoga opusa objavio je dok je bio na Kemijsko-tehnološkome odjelu Tehničkoga fakulteta. U Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskoga fakulteta morao je rješavati tekuće probleme iz forenzike i toksikologije pomoću tehnika fizikalne i analitičke kemije. No Weber je usprkos svemu bio vrlo plodan autor, objavio je 159 znanstvenih radova, 4 monografije od kojih se posebice ističe prva knjiga uopće o inhibitorskome djelovanju kemijskih spojeva Inhibitorwirkungen - Eine Darstellung der Negative Katalyse in Lösungen (Ferdinand Enke-Verlag, Stuttgart, 1938.) te sedamdesetak stručnih članaka.
Pod njegovim voditeljstvom izrađeno je 13 magistarskih radova i 24 doktorske disertacije, za koje su navedeni dostupni podatci. Weber je bio sjajan kemičar i vrlo strpljiv i ugodan učitelj.

Keywords

Karlo Weber, životopis, nastavno, znanstveno, stručno djelovanje, doktorandi

Hrčak ID:

30969

URI

https://hrcak.srce.hr/30969

Article data in other languages: english

Visits: 1.808 *