Skip to the main content

Professional paper

https://doi.org/10.31727/gzb.46.6.6

Trendovi proizvodnje i konzumacije krumpira u svijetu

Ivana Varga orcid id orcid.org/0000-0003-2985-8599 ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmyera u Osijeku, Osijek, Hrvatska *
Vesna Đurović orcid id orcid.org/0000-0003-3448-056X ; Agronomski fakultet Čačak, Univerzitet u Kragujevcu, Čačak, Srbija

* Corresponding author.


Full text: croatian pdf 368 Kb

page 62-70

downloads: 283

cite


Abstract

Krumpir je jedan od najvažnijih ratarskih usjeva, naročito u područjima umjerene klime. Gomolji su bogati izvor minerala (K, P, Mg, Na, Ca i dr.) i vitamina (naročito vitamin C, zatim E, A, H i B vitamini). Prema podacima FAOStat-a u razdoblju od 2017. do 2021. godine krumpir je u svijetu uzgajan na prosječno preko 17,2 milijuna ha, uz prosječni prinos gomolja od 21,5 t/ha. Godišnje se u svijetu proizvede preko oko 370 milijuna tona krumpira od čega se preko 50 % proizvede u Aziji. Najveći svjetski proizvođači krumpira su Kina, a slijede je Indija, Ruska Federacija, Ukrajina i SAD. Prosječna potrošnja krumpira po glavi stanovnika godišnje u svijetu za razdoblje 2017. – 2021. iznosi 33,3 kg. Zanimljivo je istaknuti kako se u Europi konzumira najviše krumpira po glavi stanovnika godišnje (76 kg/per capita/godišnje), dok je najmanja potrošnja krumpira po glavi stanovnika godišnje u Africi (14,6 kg/per capita/godišnje).

Keywords

površine; prinosi; potrošnja; svijet; Europa

Hrčak ID:

312546

URI

https://hrcak.srce.hr/312546

Publication date:

14.12.2023.

Article data in other languages: english

Visits: 730 *