Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 46. No. 6., 2023.
Professional paper
https://doi.org/10.31727/gzb.46.6.6
Trendovi proizvodnje i konzumacije krumpira u svijetu
Ivana Varga
orcid.org/0000-0003-2985-8599
; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmyera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
*
Vesna Đurović
orcid.org/0000-0003-3448-056X
; Agronomski fakultet Čačak, Univerzitet u Kragujevcu, Čačak, Srbija
* Corresponding author.
Abstract
Krumpir je jedan od najvažnijih ratarskih usjeva, naročito u područjima umjerene klime. Gomolji su bogati izvor minerala (K, P, Mg, Na, Ca i dr.) i vitamina (naročito vitamin C, zatim E, A, H i B vitamini). Prema podacima FAOStat-a u razdoblju od 2017. do 2021. godine krumpir je u svijetu uzgajan na prosječno preko 17,2 milijuna ha, uz prosječni prinos gomolja od 21,5 t/ha. Godišnje se u svijetu proizvede preko oko 370 milijuna tona krumpira od čega se preko 50 % proizvede u Aziji. Najveći svjetski proizvođači krumpira su Kina, a slijede je Indija, Ruska Federacija, Ukrajina i SAD. Prosječna potrošnja krumpira po glavi stanovnika godišnje u svijetu za razdoblje 2017. – 2021. iznosi 33,3 kg. Zanimljivo je istaknuti kako se u Europi konzumira najviše krumpira po glavi stanovnika godišnje (76 kg/per capita/godišnje), dok je najmanja potrošnja krumpira po glavi stanovnika godišnje u Africi (14,6 kg/per capita/godišnje).
Keywords
površine; prinosi; potrošnja; svijet; Europa
Hrčak ID:
312546
URI
Publication date:
14.12.2023.
Visits: 730 *