Original scientific paper
https://doi.org/10.5513/JCEA01/25.1.4000
Utjecaj melase i komercijalnog inokulanta na kvalitetu silaže kultivirane koprive (Urtica dioica L.)
Darko UHER
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Field Crops, Forage and Grassland, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
*
Sanja FABEK UHER
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Vegetable Crops, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Nevena OPAČIĆ
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Vegetable Crops, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Sanja RADMAN
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Vegetable Crops, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
* Corresponding author.
Abstract
Kultivirana kopriva Urtica dioica L., član porodice Urticaceae, široko je rasprostranjena u umjerenim dijelovima svijeta i može se koristiti kao krma za hranidbu životinja u zimskom razdoblju. Cilj je ovog istraživanja bio utvrditi (i) hranjivu vrijednost svježe kultivirane koprive Urtice dioica L. uzgojene na otvorenom polju i (ii) fermentacijske vrijednosti kultivirane koprive Urtica dioica L. silirane s dodacima, uključujući komercijalni inokulant koji sadrži bakterije koje proizvode mliječnu kiselinu te melasu od šećerne repe 60 dana nakon siliranja. Kultivirana kopriva Urtica dioica L. silirana je u šest tretmana: bez dodataka (kontrola); s melasom šećerne repe (2, 4 i 6%) na 1 kg svježe mase i komercijalnim inokulantom (2 i 4 g/t svježe mase) u pet ponavljanja. Istraživanjem je utvrđeno da kultivirana kopriva Urtica dioica L. sadrži velik udio bjelančevina i nekih neophodnih minerala, uključujući kalcij, a posebice je bogata magnezijem i željezom. Bez dodavanja melase od šećerne repe i bez tretmana komercijalnim inokulantom dobivena je loše očuvana silaža od kultivirane koprive. Sa 2% melase dobivena je slabo očuvana silaža, ali sa 4 i 6% melase dobivena je dobro očuvana silaža od kultivirane koprive. Na temelju rezultata ovih istraživanja može se preporučiti upotreba melase od šećerne repe prilikom siliranja u koncentraciji od 4 do 6% svježe mase kultivirane koprive. U budućim istraživanjima, bilo bi zanimljivo testirati i zajedničku primjenu komercijalnih inokulanata i melase od šećerne repe kod spremanja kultivirane koprive Urtica dioica L. za silažu na farmi.
Keywords
kultivirana kopriva; silaža; melasa; komercijalni inokulant; kemijski sastav; parametri fermentacije
Hrčak ID:
315478
URI
Publication date:
25.3.2024.
Visits: 627 *