Skip to the main content

Professional paper

https://doi.org/https://doi.org/10.15291/libellarium.4393

Uloga pokretnih knjižnica u županijskoj knjižničnoj mreži u kontekstu nabave novog bibliobusa Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica

Ana Škvarić ; "Fran Galović" Public Library Koprivnica, Croatia *
Ljiljana Vugrinec ; "Fran Galović" Public Library Koprivnica, Croatia
Valentina Mikec ; "Fran Galović" Public Library Koprivnica, Croatia

* Corresponding author.


Full text: croatian pdf 226 Kb

page 47-65

downloads: 0

cite


Abstract

Cilj. Cilj je rada prikazati razvoj mreže pokretnih knjižnica u Koprivničko-križevačkoj županiji, istaknuti izazove u njihovu razvoju, funkcioniranju i financiranju, te naglasiti značaj i važnost postojanja bibliobusnih službi u županiji i Republici Hrvatskoj. Ujedno je cilj prikazati proces planiranja nadogradnje i opremanja novog bibliobusa Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica kao i mogućnosti razvoja programa i usluga s novim vozilom.

Pristup/metodologija/dizajn. Istraživanje je uključilo analizu zakonskog okvira za osnivanje i postojanje pokretnih knjižnica, iščitavanje i analizu postojećih statističkih podataka i izvješća o djelovanju narodnih knjižnica u Koprivničko-križevačkoj županiji te o djelovanju koprivničke Bibliobusne službe. Prikazana je izrada novog bibliobusnog vozila čiji su prostor i usluge kreirani na temelju uvida u funkcioniranje pokretnih službi u Hrvatskoj i drugim europskim zemljama, stečenih iščitavanjem stručne literature i osobnim uvidom autorica u rad i razvoj pokretnih knjižnica.

Rezultati. Rad problematizira proces i izazove uspostavljanja, održavanja i funkcioniranja mreže pokretnih knjižnica u Koprivničko-križevačkoj županiji. Predstavlja iskustvo i izazove nabave, dizajniranja, nadogradnje i opremanja novog bibliobusnog vozila kao i razvoj programa i usluga koji je omogućen osiguravanjem novog prostora pokretne knjižnice.

Originalnost/vrijednost. Iskustva i primjeri izneseni u ovom radu rezultat su dugogodišnje angažiranosti i specijalizacije autorica u području pokretnog knjižničarstva. Rad predstavlja sintezu stručnih znanja stečenih praktičnim radom u organizaciji rada pokretnih knjižnica te neposrednim radom u samom bibliobusu, kao i prikupljanjem informacija i znanja kroz studijske boravke i upoznavanje ovog segmenta knjižničarstva neposrednim osobnim uvidom u rad i opremu te programe bibliobusa u drugim zemljama. Primjer uspostave i djelovanja koprivničke Bibliobusne službe, kao sastavnog i iznimno važnog dijela ukupne županijske mreže narodnih knjižnica u Koprivničko-križevačkoj županiji, te iznesena iskustva u nabavi, nadogradnji i opremanju novog, suvremenog bibliobusnog vozila mogu biti vrlo vrijedan izvor informacija za druge knjižnice koje također planiraju osnovati bibliobusnu službu ili nabavljati vozilo za rad pokretne knjižnice.

Keywords

bibliobus; bibliobusna služba; mreža pokretnih knjižnica

Hrčak ID:

319236

URI

https://hrcak.srce.hr/319236

Publication date:

12.7.2024.

Article data in other languages: english

Visits: 0 *