GAZETTE FUTURE, Vol. 7 No. 1, 2024.
Professional paper
https://doi.org/10.32779/gf.7.1.4
Funkcionalni napitak na bazi ječmenog slada
Nikola Marić
; Završeni student diplomskog studija Prehrambena tehnologija, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Sanja Radman
; eučilište u Splitu, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split, Hrvatska
Danijela Skroza
; eučilište u Splitu, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split, Hrvatska
Roberta Frleta Matas
; Centar izvrsnosti za znanost i tehnologiju – Integracija mediteranske regije (STIM), Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilište u Splitu, Split, Hrvatska
Ivana Generalić Mekinić
; gene@ktf-split.hr
Abstract
Funkcionalni napitci spadaju u jednu od najzastupljenijih kategorija funkcionalne hrane, a među njima se posebno ističu napitci na bazi žitarica. Na svojstva konačnog funkcionalnog proizvoda utječu razni parametri kao što su sastav i svojstva sirovine i ostalih sastojaka koji se dodaju tijekom proizvodnje, kao i način procesiranja. U ovom radu opisan je postupak proizvodnje funkcionalnog napitka na bazi ječmenog slada i promjene koje se događaju tijekom pojedinih faza (u fazi proizvodnje sladovine i tijekom fermentacije). U konačnici, prikazan je postupak i rezultati dobiveni provođenjem preliminarnih istraživanja proizvodnje i analize funkcionalnog napitka na bazi ječmenog slada u laboratoriju Zavoda za prehrambenu tehnologiju i biotehnologiju Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu.
Keywords
funkcionalna hrana, funkcionalni napitak, ječam, slad, bakterije mliječne kiseline, fermentacija.
Hrčak ID:
322506
URI
Publication date:
31.5.2024.
Visits: 0 *