Skip to the main content

Review article

Dijetoterapija dispepsije, ulkusne bolesti i gastroezofagealne refluksne bolesti

Eva Pavić
Irena Martinis
Irena Oreč
Marko Banić


Full text: croatian pdf 198 Kb

page 123-132

downloads: 7.033

cite


Abstract

Kronične nezarazne bolesti povezane s načinom života sve su učestalije. U svakoj zemlji, ovisno o stupnju razvoja, kronične bolesti poput dispepsije, ulkusne bolesti i GERB-a imaju ubrzan porast ili su već na visokoj razini. Debljina, nepravilna prehrana, nedostatak tjelesne aktivnosti, pušenje i alkohol čimbenici su rizika za nastanak bolesti gastrointestinalnog sustava. Upravo zbog toga uz terapiju medikamentima, bolesnicima s ulkusom preporučuje se promjena životnih navika te izbjegavanje hrane koja uzrokuje smetnje. Populacijske studije pokazuju da prehrana znatno utječe na tijek bolesti. Poznato je da namirnice i pića poput kave, alkoholnih pića, gaziranih pića, slastica i oštrih začina mogu pogoršati simptome bolesti. S druge strane, prehrana bogata voćem, povrćem, probioticima te lako probavljivim namirnicama može poboljšati kvalitetu života i nadopuniti medikamentno liječenje.

Keywords

prehrana; peptički ulkus; GERB; dispepsija; faktori rizika

Hrčak ID:

38043

URI

https://hrcak.srce.hr/38043

Publication date:

25.1.2008.

Visits: 8.999 *