hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Dijetoterapija dispepsije, ulkusne bolesti i gastroezofagealne refluksne bolesti

Eva Pavić
Irena Martinis
Irena Oreč
Marko Banić

Puni tekst: hrvatski, pdf (198 KB) str. 123-132 preuzimanja: 4.865* citiraj
APA 6th Edition
Pavić, E., Martinis, I., Oreč, I. i Banić, M. (2008). Dijetoterapija dispepsije, ulkusne bolesti i gastroezofagealne refluksne bolesti. Medicus, 17 (1_Nutricionizam), 123-132. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/38043
MLA 8th Edition
Pavić, Eva, et al. "Dijetoterapija dispepsije, ulkusne bolesti i gastroezofagealne refluksne bolesti." Medicus, vol. 17, br. 1_Nutricionizam, 2008, str. 123-132. https://hrcak.srce.hr/38043. Citirano 21.09.2021.
Chicago 17th Edition
Pavić, Eva, Irena Martinis, Irena Oreč i Marko Banić. "Dijetoterapija dispepsije, ulkusne bolesti i gastroezofagealne refluksne bolesti." Medicus 17, br. 1_Nutricionizam (2008): 123-132. https://hrcak.srce.hr/38043
Harvard
Pavić, E., et al. (2008). 'Dijetoterapija dispepsije, ulkusne bolesti i gastroezofagealne refluksne bolesti', Medicus, 17(1_Nutricionizam), str. 123-132. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/38043 (Datum pristupa: 21.09.2021.)
Vancouver
Pavić E, Martinis I, Oreč I, Banić M. Dijetoterapija dispepsije, ulkusne bolesti i gastroezofagealne refluksne bolesti. Medicus [Internet]. 2008 [pristupljeno 21.09.2021.];17(1_Nutricionizam):123-132. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/38043
IEEE
E. Pavić, I. Martinis, I. Oreč i M. Banić, "Dijetoterapija dispepsije, ulkusne bolesti i gastroezofagealne refluksne bolesti", Medicus, vol.17, br. 1_Nutricionizam, str. 123-132, 2008. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/38043. [Citirano: 21.09.2021.]

Sažetak
Kronične nezarazne bolesti povezane s načinom života sve su učestalije. U svakoj zemlji, ovisno o stupnju razvoja, kronične bolesti poput dispepsije, ulkusne bolesti i GERB-a imaju ubrzan porast ili su već na visokoj razini. Debljina, nepravilna prehrana, nedostatak tjelesne aktivnosti, pušenje i alkohol čimbenici su rizika za nastanak bolesti gastrointestinalnog sustava. Upravo zbog toga uz terapiju medikamentima, bolesnicima s ulkusom preporučuje se promjena životnih navika te izbjegavanje hrane koja uzrokuje smetnje. Populacijske studije pokazuju da prehrana znatno utječe na tijek bolesti. Poznato je da namirnice i pića poput kave, alkoholnih pića, gaziranih pića, slastica i oštrih začina mogu pogoršati simptome bolesti. S druge strane, prehrana bogata voćem, povrćem, probioticima te lako probavljivim namirnicama može poboljšati kvalitetu života i nadopuniti medikamentno liječenje.

Ključne riječi
prehrana; peptički ulkus; GERB; dispepsija; faktori rizika

Hrčak ID: 38043

URI
https://hrcak.srce.hr/38043

Posjeta: 5.944 *