Skip to the main content

Professional paper

UTJECAJ MACERACIJE MASULJA NA KAKVOĆU VINA RAJNSKI RIZLING

Snježana Jakobović ; Veleučilište u Požegi, Požega, Hrvatska
M. Jakobović ; Veleučilište u Požegi, Požega, Hrvatska
D. Zima ; Veleučilište u Požegi, Požega, Hrvatska


Full text: croatian pdf 244 Kb

page 63-72

downloads: 6.589

cite


Abstract

Vina Rajnskog rizlinga proizvedena standardnom tehnologijom za bijela vina te maceracijom masulja od 3 sata i maceracijom masulja od 6 sati analizirana su kako bi se utvrdile razlike u kemijskom sastavu i senzornim svojstvima. Kemijska analiza provedena je nakon fermentacije, a senzorno ocjenjivanje 3 mjeseca nakon fermentacije. Vina dobivena maceracijom masulja od 3 sata senzorno su ocijenjena najbolje dok su vina dobivena maceracijom od 6 sati te standardnom tehnologijom bila slabije kakvoće. Po kemijskom sastavu vina dobivena maceracijom masulja nisu se međusobno razlikovala, dok su vina dobivena standardnim postupkom proizvodnje za bijela vina imala niži ukupni ekstrakt, pepeo, hlapivu kiselost i ukupne fenole.

Keywords

Rajnski rizling; maceracija; senzorna svojstva

Hrčak ID:

38064

URI

https://hrcak.srce.hr/38064

Publication date:

20.5.2009.

Article data in other languages: english

Visits: 7.930 *