Skip to the main content

Original scientific paper

Uvećanje šaržnog kristalizatora

A. Sander ; Faculty of Chemical Engineering and Technology, Zagreb, Croatia
A. Gelemanovia ; Faculty of Chemical Engineering and Technology, Zagreb, Croatia
M. Hrkovac ; Faculty of Chemical Engineering and Technology, Zagreb, Croatia
N. Šimić ; Faculty of Chemical Engineering and Technology, Zagreb, Croatia


Full text: croatian pdf 344 Kb

page 307-313

downloads: 520

cite


Abstract

U svrhu pronalaženja odgovarajućeg pravila uvećanja, provedena su mjerenja u tri geometrijski slična kristalizatora Rushtonovih dimenzija različitih veličina, u laboratorijskom mjerilu. Za miješanje je upotrijebljeno miješalo s četiri lopatice nagnute pod kutem od 45°. Mjerenja su provedena pri različitim hidrodinamičkim uvjetima, odnosno različitim brzinama vrtnje miješala. Za kriterij usporedbe primijenjene su granulometrijske karakteristike (oblik i raspodjela veličina) dobivenih kristala. Provedena je šaržna kristalizacija hlađenjem vodene otopine kalijeva klorida. Kalijev klorid je odabran radi izuzetne osjetljivosti na radne uvjete. Naime i oblik i raspodjela veličina kristala jako se mijenjaju s promjenom radnih uvjeta. Poboljšanjem hidrodinamičkih uvjeta u kristalizatoru dobivaju se kristali pravilnijeg oblika. Ispitana je primjenljivost različitih pravila uvećanja, koja se primjenjuju kod uređaja za miješanje suspenzija. S obzirom da hidrodinamički uvjeti u kristalizatoru u velikoj mjeri utječu na kvalitetu dobivenog produkta (oblik, veličina i granulometrijski sastav kristala), uz geometrijsku sličnost nije moguće zadovoljiti niti jedan istraživan kriterij uvećanja. Na temelju metodologije koja se primjenjuje za uvećanje kada se mjerenja mogu provesti u tri ili više uređaja, određen je kriterij uvećanja šaržnog kristalizatora za kristalizaciju kalijeva klorida hlađenjem iz vodene otopine.

Keywords

kalijev klorid; scale-up; šaržna kristalizacija hlađenjem

Hrčak ID:

38653

URI

https://hrcak.srce.hr/38653

Publication date:

2.7.2009.

Article data in other languages: english

Visits: 1.619 *