Skip to the main content

Professional paper

Utjecaj pojave influence ptica na konzumaciju peradarskih proizvoda

Zlata Gajčević
Zoran Škrtić
Gordana Kralik


Full text: croatian pdf 139 Kb

page 143-148

downloads: 746

cite


Abstract

U Republici Hrvatskoj rado se konzumira meso peradi, 19,03 kg po stanovniku godišnje. Osim značajne potrošnje mesa peradi, važno je napomenuti i potrošnju jaja, koja je tijekom 2004. godine iznosila 8,15 kg po stanovniku. Uvažavajući te podatke, kao i činjenicu da se u nas pojavio virus H5N1, napravljeno je istraživanje o utjecaju pojave ptičje influence na konzumaciju peradskih proizvoda. Istraživanje je provedeno na 200 ispitanika u kontinentalnom dijelu naše zemlje, gdje je na domaćoj peradi izoliran virus H5N1. U provedenoj anketi potrošači se najčešće odlučuju na konzumaciju mesa tovnih pilića (70,51%), zatim mesa pura (23,93%), pataka (3,85%) i mesa gusaka (1,71%). Većina ispitanika informaciju o pojavi ptičje influence saznala je putem elektronskih (67%) i tiskanih medija (27,5%), dok je jedan manji dio istu informaciju doznao usmenom predajom (5,5%). Na pitanje o načinu prenošenja virusa H5N1 sa životinja na ljude, ispitanici su odgovorili da se virus prenosi kontaktom s peradi (58,59%), ali da nema straha od pojave pandemije, odnosno prenošenja virusa među ljudima (92%). Čak 87% ispitanika smatra da su veterinarske službe učinile sve potrebne mjere da se širenje virusa ptičje gripe zaustavi. Upravo je to razlog da većina njih nije smanjila potrošnju peradskih proizvoda (mesa 89,5% i jaja 86%), nakon saznanja o pojavi ptičje influence u nas. Veliki broj ispitanika, 97,5% izjasnio se da ne doživljava bojazan od zaraze ptičje gripe te da će i u buduće konzumirati peradske proizvode.

Keywords

influenca ptica; peradski proizvodi; potrošači; konzumacija

Hrčak ID:

4502

URI

https://hrcak.srce.hr/4502

Publication date:

10.7.2006.

Article data in other languages: english

Visits: 1.600 *