Review article
Fontanski sloj, teorija i primjena
Branko Tripalo
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Damir Ježek
orcid.org/0000-0002-1952-8310
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Mladen Brnčić
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Tomislav Bosiljkov
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Sven Karlović
orcid.org/0000-0002-6117-2063
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Abstract
U suvremenoj industriji se sve više koriste procesi i uređaji u kojima se koriste dvofazni sustavi. Primjena ovih sustava i uređaja daje široke
mogućnosti unapređenja i primjene u praksi. U ovom radu prikazani su značajniji rezultati istraživanja vezanih za specifi čni oblik fluidiziranog
sloja fontanski sloj. Na osnovu dostupnih literaturnih podataka dat je pregled osnovnih defi nicija i podataka za najčešće upotrebljavane jednadžbe za proračun maksimalne visine fontanskog sloja, minimalne i maksimalne površinske brzine fontaniranja, srednjeg promjera mlaza u fontanskom sloju, pada tlaka i optimalnog kuta otvora konusa.
Keywords
Hrčak ID:
49921
URI
Publication date:
1.7.2009.
Visits: 1.867 *