Skip to the main content

Professional paper

Primjena ultrazvuka niskog intenziteta pri otkrivanju stranih tijela u prehrambenim sustavima

Mladen Brnčić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Damir Markučič orcid id orcid.org/0000-0001-6310-1325 ; Faculty of Mechanical Engineering and Naval Architecture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Miroslav Omelić ; Faculty of Mechanical Engineering and Naval Architecture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Branko Tripalo ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Damir Ježek orcid id orcid.org/0000-0002-1952-8310 ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia


Full text: croatian pdf 1.180 Kb

page 18-22

downloads: 975

cite


Abstract

Ultrazvuk je kao i zvuk mehanička vibracija u krutom ili tekućem mediju, a obuhvaća frekvencije veće od 20 kHz. Djelovanje ultrazvuka koristi se u različitim industrijama, a značajno mjesto zauzima i u prehrambenoj tehnologiji, i to kao kao analitička metoda, a u zadnje vrijeme sve više i kao nova tehnika obrade koja u velikoj mjeri utječe na fizikalno-kemijska svojstva hrane.
Ultrazvuk se može podijeliti na ultrazvuk niskog intenziteta (< 1 Wcm-2) i ultrazvuk visokog intenziteta (> 1 Wcm-2). Ultrazvuk visokog intenziteta se koristi za unaprjeđenje, poboljšanje ili mijenjanje fizikalno kemijskih svojstava hrane tijekom procesa proizvodnje. Primjena ultrazvuka niskog intenziteta se odnosi na nerazorno ispitivanje određenih svojstava sastojaka hrane, ali i gotovih prehrambenih proizvoda kao što su struktura, protok, debljina, kemijski sastav, veličina čestica ili prisustvo stranih tijela.
Pod pojmom strana tijela podrazumijevaju se svi nepoželjni čvrsti komadići različitih materijala slučajno zaostali u hrani. To mogu biti komadi drveta, stakla, gume, kamena, metala, plastike, različita vlakna ambalažnog materijala, nokti ili vlasi kose.
Određivanje stranih tijela u prehrambenim sustavima pomoću ultrazvuka zasniva se na različitoj zvučnoj impedanciji i brzini zvuka stranih tijela i hrane, odnosno njihovim različitim odzivima pri prolasku ultrazvučnih impulsa.
Unutar ultrazvučnog frekvencijskog raspona strana tijela mogu biti otkrivena u smislu odbijanja, loma, raspršenja ili prigušenja zvučnih
signala. U praktičnom određivanju prisutnosti nepoželjnih stranih tijela u hrani ta frekvencija je najčešće iznad 50 kHz. U ovom radu teoretski i praktično su prikazani osnovni principi ove tehnologije.

Keywords

ultrazvuk; strana tijela; hrana

Hrčak ID:

49938

URI

https://hrcak.srce.hr/49938

Publication date:

1.7.2009.

Article data in other languages: english

Visits: 2.094 *