Professional paper
Primjena ultrazvuka visokog intenziteta pri obradi hrane
Mladen Brnčić
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Branko Tripalo
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Antonia Penava
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Damir Karlović
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Damir Ježek
orcid.org/0000-0002-1952-8310
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Dražen Vikić Topić
; Institute Ruđer Bošković, Zagreb, Croatia
Sven Karlović
orcid.org/0000-0002-6117-2063
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Tomislav Bosiljkov
orcid.org/0000-0001-6665-4208
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Abstract
U posljednje vrijeme su mnoga istraživanja usmjerena na razvoj novih, blažih tehnika obrade hrane za koje se pretpostavlja da mogu zamijeniti neke tradicionalne toplinski temeljene procese prerade u prehrambenoj industriji, radi dobivanja prehrambenih proizvoda visoke kvalitete. Sačuvani i unaprijeđeni, aroma, okus, miris, vizualni izgled, boja, teksturalna i nutritivna svojstva samo su neke značajke na taj način obrađene hrane. Tako se u prvom redu istražuje primjena visokog hidrostatskog tlaka, ultrazvuka visokog intenziteta, oscilirajućih magnetskih polja, mikrovalova te pulsirajućih električnih polja. Zajedničko je svim ovim tehnikama da se obrada materijala odvija na sobnoj temperaturi, odnosno da
dolazi do neznatnog povišenja temperature kao posljedice obrade te da sam proces traje kratko i to od jedne do deset minuta. Korištenje ultrazvuka u prehrambenoj industriji i prehrambenoj tehnologiji predmet je intenzivnog istraživanja i primjene unazad nekoliko desetaka godina, kako kao metode za nerazorna ispitivanja tj. dijagnostičke metode za određivanje različitih svojstava prehrambenih sirovina i proizvoda (ultrazvuk niskog intenziteta), te kao razorne metode gdje se ultrazvuk koristi kao tehnika kojom se prehrambenoj sirovini ili materijalu mijenjaju fizikalno-kemijska
svojstva (ultrazvuk visokog intenziteta). U ovom radu opisana je primjena tehnologije ultrazvuka visokog intenziteta u prehrambenoj industriji i tehnologiji.
Keywords
Ultrazvuk visokog intenziteta; prehrambena tehnologija; hrana
Hrčak ID:
49942
URI
Publication date:
1.7.2009.
Visits: 4.053 *