Skip to the main content

Original scientific paper

Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na prinos i krmnu vrijednost ozimog graška u smjesi s tritikale

Darko Uher ; Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Zvonimir Štafa
Mihaela Blažinkov


Full text: croatian pdf 697 Kb

page 339-355

downloads: 752

cite


Abstract

Dvogodišnjim istraživanjima (1999. do 2001. g.) utvrđivan je utjecaj bakterizacije sjemena ozimog graška kao i utjecaj prihrane dušikom na broj i aktivnost kvržica na korijenu graška, na prinos zelene mase, suhe tvari i na krmnu vrijednost smjese graška cv. Maksimirski ozimi i tritikale cv. Clercal. Prije sjetve izvršena je predsjetvena bakterizacija sjemena graška autohtonim sojem Rhizobium leguminosarum bv. viciae iz zbirke Zavoda za mikrobiologiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Najveći ukupni broj kvržica na korijenu graška (141), kao i aktivni broj kvržica (133) utvrđen je na bakteriziranoj varijanti. Prosječni prinosi zelene mase smjese iznosili su od 48,2 t ha-1 (kontrola) do 52,1 t ha-1 (prihrana dušikom). Ukupni prinosi suhe tvari iznosili su od 11,6 t ha-1 (kontrola) do 13,3 t ha-1 (prihrana dušikom). Prinosi sirovih bjelančevina graška u 2001. g. varirali su od 196 kg ha-1 (kontrola) do 333 kg ha-1 (prihrana dušikom), a tritikale od 1 562 kg ha-1 (kontrola) do 2 105 kg ha-1 (prihrana dušikom). Ukupni prinosi sirovih bjelančevina smjese iznosili su od 1 758 kg ha-1 (kontrola) do 2 438 kg ha-1 (prihrana dušikom).

Keywords

bakterizacija; prihrana dušikom; prinos zelene mase; prinos suhe tvari; krmna vrijednost

Hrčak ID:

500

URI

https://hrcak.srce.hr/500

Publication date:

6.10.2005.

Article data in other languages: english

Visits: 1.898 *