Izvorni znanstveni članak
Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na prinos i krmnu vrijednost ozimog graška u smjesi s tritikale
Darko Uher
; Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Zvonimir Štafa
Mihaela Blažinkov
Sažetak
Dvogodišnjim istraživanjima (1999. do 2001. g.) utvrđivan je utjecaj bakterizacije sjemena ozimog graška kao i utjecaj prihrane dušikom na broj i aktivnost kvržica na korijenu graška, na prinos zelene mase, suhe tvari i na krmnu vrijednost smjese graška cv. Maksimirski ozimi i tritikale cv. Clercal. Prije sjetve izvršena je predsjetvena bakterizacija sjemena graška autohtonim sojem Rhizobium leguminosarum bv. viciae iz zbirke Zavoda za mikrobiologiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Najveći ukupni broj kvržica na korijenu graška (141), kao i aktivni broj kvržica (133) utvrđen je na bakteriziranoj varijanti. Prosječni prinosi zelene mase smjese iznosili su od 48,2 t ha-1 (kontrola) do 52,1 t ha-1 (prihrana dušikom). Ukupni prinosi suhe tvari iznosili su od 11,6 t ha-1 (kontrola) do 13,3 t ha-1 (prihrana dušikom). Prinosi sirovih bjelančevina graška u 2001. g. varirali su od 196 kg ha-1 (kontrola) do 333 kg ha-1 (prihrana dušikom), a tritikale od 1 562 kg ha-1 (kontrola) do 2 105 kg ha-1 (prihrana dušikom). Ukupni prinosi sirovih bjelančevina smjese iznosili su od 1 758 kg ha-1 (kontrola) do 2 438 kg ha-1 (prihrana dušikom).
Ključne riječi
bakterizacija; prihrana dušikom; prinos zelene mase; prinos suhe tvari; krmna vrijednost
Hrčak ID:
500
URI
Datum izdavanja:
6.10.2005.
Posjeta: 1.898 *