Skip to the main content

Original scientific paper

DJELOVANJE TERMIČKOG TRETIRANJA NA SASTAV AMINO KISELINA SOJE I KUKURUZA

Éva Varga-Visi ; University of Kaposvár, Faculty of Animal Sciences, Kaposvár
Gabriella Pohn ; University of Kaposvár, Faculty of Animal Sciences, Kaposvár
Csilla Albert ; Sapientia Hungarian University of Transylvania, Csíkszereda Campus, Hungaria
Zsolt Mándoki ; University of Kaposvár, Faculty of Animal Sciences, Kaposvár
János Csapó ; University of Kaposvár, Faculty of Animal Sciences, Kaposvár


Full text: croatian pdf 55 Kb

page 139-144

downloads: 236

cite


Abstract

Bjelančevina je jedan od najvrjednijih sastojaka krmiva, pa je zato važno očuvanje tih sastojaka u dostupnom obliku za vrijeme raznih postupaka u kojima je primijenjeno grijanje. Cilj je rada bio istražiti
djelovanje tostiranja punomasne soje i zrakom sušenog kukuruza na profil amino kiselina proizvoda.
Sušeni kukuruz uzorkovan je u dva pogona za sušenje u Mađarskoj. Kukuruz je sušen u industrijskom gravitacijskom tornju za sušenje tipa Babolna B1-15. Istraživan je utjecaj tostiranja na dvije sorte punomasne soje (hidrotermička gruba soja i "prirodna" hidrotermička soja). Soja je toplinski
obrađena industrijskim tipom KAHL HR-1600 hidrotermičkog reaktora nakon pucanja.
Analiza amino kiselina uzoraka obavljena je pomoću analizatora amino kiselina,a emancioneri amino kiselina kvantificirani su pomoću LaChrom tipa MERCH-Hitachi tekućim kromatografom visoke performanse. Sadržaj D-aminokiseline u uzorcima nije se značajno razlikovao prije i poslije sušenja,čak niti kod primjene najviših temperatura (100 °C temperatura zraka sušenja, 40-45 °C temperatura zrna). Kuhanje punomasne soje na pari pod pritiskom nije znatno povećalo količinu D-emancionera niti smanjilo koncentraciju L-amino kiselina (p>0.05), dok je aktivnost inhibitora tripsina /TIA) smanjena na potrebnu razinu.

Keywords

termički postupak; soja; kukuruz; pečenje; sušenje; amino kiseline

Hrčak ID:

50649

URI

https://hrcak.srce.hr/50649

Publication date:

25.9.2009.

Article data in other languages: english

Visits: 1.171 *