Skip to the main content

Original scientific paper

ODLAGANJE MASNIH KISELINA U MIŠIĆNOM TKIVU PILIĆA

Zoran Škrtić ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Gordana Kralik ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Zlata Gajčević ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Danica Hanžek ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Stanko Ivanković ; Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište u Mostaru, Mostar, BiH


Full text: croatian pdf 65 Kb

page 161-170

downloads: 192

cite


Abstract

Istražen je utjecaj različitih ulja (sojino i laneno ulje te uljni pripravci Pronova) na usvajanje masnih kiselina iz hrane u masti prsa i zabataka kod pilića. Istraživanje je provedeno na 160 muških pilića Ross 308 provenijencije u dobi od 22. do 42. dana starosti. Pilići su slučajnim izborom podijeljeni u četiri skupine (po 40 pilića u
svakoj skupini). Od 22. do 25. dana pilići su tovljeni krmnim smjesama koje su se razlikovale jedino po vrsti upotrijebljenog ulja. Prva skupina u hrani je dobivala 3% sojinog ulja, druga skupina 3% lanenog ulja, dok su trećoj i četvrtoj skupini u smjesu dodani 2,90% lanenog ulja i 0,10% pripravaka Pronova Biocare Epax (PBE). Treća skupina u hrani je dobila pripravak PBE1 (s većim udjelom eikozapentaenske kiseline), a četvrta skupina pripravak PBE2 (s većim udjelom dokozaheksaenske kiseline). Zadnjih tjedan dana tova pilićima 2., 3. i 4. skupine u hrani je zamijenjeno laneno ulje i pripravci PBE s 3% repičinog ulja. Sadržaj masnih kiselina u hrani i mastima utvrđen je pomoću Chrompack CP-9000 kromatografa. Masne kiseline prikazane su u postotku ukupnih masnih kiselina (miristinska, palmitinska, stearinska, SFA, oleinska, MUFA, linolna, arahidonska, n-6 PUFA, αLNA, EPA, DPA, DHA, n-3 PUFA i n-6/n-3) PUFA. Istraživanje značajnosti razlika između skupina utvrđeno je pomoću analize varijance (ANOVA). Usvajanje masnih kiselina iz hrane u masti mišića prsa i zabataka opisano je korištenjem jednadžbe linearne regresije (y=a+bx) i koeficijenta linearne korelacije (r). Korištenjem lanenog ulja i smjese lanenog ulja s pripravcima Pronova od 22. do 35. dana u tovu pilića statistički vrlo visoko značajno (P<0,001) se povećao sadržaj αLNA i ukupnih n-3 PUFA u mastima mišića prsa i zabataka u odnosu na njihov udio kod pilića 1. skupine. Isto tako, utvrđen je i značajno povoljniji omjer n-6/n-3 PUFA u mastima mišića prsa i zabataka pilića 2., 3. i 4. skupine u odnosu na 1. skupinu. Visoki i pozitivni koeficijenti korelacije utvrđeni su između sadržaja αLNA (r=0,96 i 0,98), ukupnih n-3 PUFA (r=0,97 oba) i n-6/n-3 omjera (r=0,99 oba) u hrani i mastima mišića prsa i zabataka kod pilića.

Keywords

pilići; masne kiseline; n-3 PUFA; n-6/n-3 PUFA

Hrčak ID:

50749

URI

https://hrcak.srce.hr/50749

Publication date:

25.9.2009.

Article data in other languages: english

Visits: 1.010 *